Aflossing van lening berekenen

based on 0 reviews

Hoe kan je de aflossing van een lening berekenen? Bij Directgeld-lenen.nl tonen wij de maandelijkse aflossing wanneer je leningen vergelijkt, waardoor zelf de aflossing berekenen niet nodig is. Maar wil je toch weten hoe je deze berekening zelf maakt? We leggen het in dit artikel aan je uit.

een kaart met een euro teken er op
|

Aflossing lening: wat is dit eigenlijk?

Als je een lening afsluit, krijg je te maken met aflossingen die je elke maand doet. Een maandelijkse aflossing betekent niets meer dan het terugbetalen van het geleende bedrag. De totale maandelijkse kosten bestaan uit een deel aflossing, maar ook nog voor een deel uit rente. Met het aflossingsdeel van je maandlasten betaal je de lening terug, met het rentedeel betaal je een vergoeding over het (nog openstaande) leenbedrag.

Aflossing lening berekenen per aflossingsvorm

Er zijn verschillende aflossingsvormen. Een aflossingsvorm is de wijze waarop je de aflossing betaalt bij een lening of krediet. De twee meest voorkomende en meest bekende vormen zijn:

Lineair aflossen

Elke maand betaal je een vaste aflossing. Daarnaast betaal je rente over het openstaande leenbedrag. Bij deze vorm geldt dus dat je maandelijks evenveel aflossing betaalt, maar dat het totale maandbedrag (inclusief rente) varieert. Hoe meer je aflost, hoe lager de rente wordt en hoe minder je maandelijks aan de kredietverstrekker betaalt.

Annuïtair aflossen

Deze manier van aflossen is over het algemeen makkelijker om te plannen, omdat je elke maand hetzelfde totaalbedrag betaalt aan de kredietverstrekker. In het begin bestaat dit bedrag vooral uit rente. Hoe meer je aflost, hoe lager het rentedeel wordt. Je totale maandlasten blijven de hele looptijd hetzelfde, het aflossingsdeel wordt groter. Het aflossen van persoonlijke leningen gebeurt op deze manier.

Aflossing persoonlijke lening berekenen

Bij een persoonlijke lening is duidelijk hoeveel je maandelijks betaalt aan de geldverstrekker. Je leent een bedrag, spreekt een looptijd af en het rentepercentage staat de gehele looptijd vast. De exacte aflossing over de gehele looptijd is hierdoor bekend, net als de rentekosten.

Omdat je een persoonlijke lening annuïtair aflost, is het aflossingsdeel niet elke maand gelijk. Je maandelijkse lasten staan vast, maar het deel aflossing en rente varieert. Wil je berekenen wat je maandlasten, aflossing en rentekosten zijn bij een persoonlijke lening? Je berekent dan eerst hoeveel je in totaal aan rente en aflossing moet betalen over de gehele looptijd. Vervolgens deel je dit totale bedrag door het aantal maanden van de gekozen looptijd, waardoor je precies weet wat je aan aflossing per maand betaalt.

Maandbedrag persoonlijke lening berekenen

De eerste stap bij het berekenen van de maandlasten, is het berekenen van de rente dat je elke maand betaalt. Dit maandelijkse rentedeel wordt ook wel (debet)rentevoet genoemd. De debetrentevoet bereken je als volgt:

  • (1 + rentepercentage) ^ (1/12) – 1

Zodra je de debetrentevoet weet, kun je het bedrag berekenen dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt. De formule hiervoor:

  • (Leenbedrag rentevoet (1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden / ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden – 1)).

Wil je geld lenen? Bekijk dan onze handige tool bij de lening van je keuze, met een indicatie van de aflossing op basis van een inschatting van de rente en looptijd. De daadwerkelijke voorwaarden van de lening, zoals de aflossing, ontvang je wanneer je een lening aanvraag doet. Als je toch zelf met de formules wilt puzzelen, kun je deze gemakkelijk in een spreadsheet zetten en zo zelf het maandbedrag voor je persoonlijke lening berekenen.

Aflossing lening berekenen: de invloed van rente en looptijd

Het rentepercentage van je lening heeft, zoals je hierboven kunt zien, een grote invloed op het bedrag dat je maandelijks betaalt. Hoe lager de rente over de gehele lening, hoe lager je rentevoet en hoe lager je maandelijkse lasten. Omdat de rente per kredietverstrekker kan verschillen, is het belangrijk om meerdere aanbieders te vergelijken voordat je ergens een lening afsluit.

Bij de zoektocht naar de juiste persoonlijke lening wil je niet alleen kijken naar de laagste rente, maar ook naar de looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe lager de aflossing die je elke maand betaalt. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling van het leenbedrag namelijk over een groter aantal maanden verspreid.

Is het dan verstandig om te kiezen voor een lening met een zo lang mogelijke looptijd en zo laag mogelijke rente? Dit klinkt aantrekkelijk, maar is het in de praktijk vaak niet. De beste lening is een lening die je afsluit voor een zo kort mogelijke tijd, met maandlasten die je financieel kan dragen.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment