Geld lenen tegen de laagste rente

based on 0 reviews

Geld lenen tegen de laagste rente? Ben jij ook benieuwd waar je geld kunt lenen tegen de laagste rente? Wij vertellen je in dit artikel hoe de rente op een lening wordt bepaald. We vertellen bij welke kredietverstrekkers je kunt lenen tegen de laagste rente. En we geven je tips om zelf de laagste rente te vinden.

een trechter met een euro teken
|

Waar kan ik geld lenen tegen de laagste rente?

Om te ontdekken waar je kunt lenen tegen de laagste rente, willen we eerst kijken naar hoe de rente op een lening wordt bepaald. Zoals je wellicht weet staat de rente op een lening niet stil, maar schommelt voortdurend. Daarnaast verschillend de rentetarieven van een persoonlijke lening van elkaar. En dan zit er nog een verschil in de rentepercentages die de kredietverstrekkers vragen.

Een kredietverstrekker bepaald de rente op een lening aan de hand van een vijftal factoren: marktwaarde, hoogte lening, onderpand, risicoprofiel en overlijdensverzekering. We lopen de factoren stuk voor stuk met je door.

De marktrente

Met de marktrente wordt eigenlijk de inkoopprijs van geld uitgedrukt. Het is de rente die kredietverstrekkers zelf moeten betalen over geld. Hoe hoger de marktrente is, hoe meer rente zij ook door zullen berekenen naar jou en mij wanneer we geld willen lenen.

Als maatstaf voor deze marktrente worden vaak de Euribor tarieven gehanteerd. Dit zijn tarieven waartegen 57 Europese banken elkaar onderling leningen verstrekken. Elke dag worden deze tarieven opnieuw bepaald. Stijgen de Euribor tarieven, dan zal de marktrente ook stijgen. Wat vervolgens weer doorberekend wordt in de rente op de lening voor de consument. Verderop in dit artikel lees je meer informatie over de Euribor rente tarieven.

Hoogte van het te lenen bedrag

Over het algemeen kunnen we stellen: hoe hoger het te lenen bedrag, hoe lager de rente. De reden hiervoor is dat banken eenmalig handling costs maken voor het opstellen van een lening. Sluit je in één keer een flink bedrag af, dan hoeft er over dat gehele bedrag maar één keer kosten gemaakt te worden. Hoe hoog of laag het bedrag is maakt niet uit, de handling costs zijn altijd gelijk. Ze bestaan namelijk uit kosten voor een adviesgesprek en administratieve kosten.

Wel of geen onderpand

Stel je leent geld voor een huis, dan kan je ervoor kiezen je huis als onderpand te gebruiken. Dit geeft de bank meer zekerheid dan wanneer je een lening afsluit zonder onderpand. Rentetarieven op een persoonlijke lening zijn hoger dan de hypotheekrente, om deze rede.

Het risicoprofiel

Wanneer je een lening aanvraagt, wordt er een risicoprofiel van je gemaakt. In dit risicoprofiel worden vragen beantwoord over je leeftijd, inkomen, lopende krediet en je kredietverleden. De gegevens helpen de bank om een statistische inschatting te maken van de kans dat jij de lening op tijd en volledig kunt terugbetalen. Hoe hoger het risico voor de bank is dat jij de lening niet terug kunt betalen, hoe hoger de rente zal zijn.

Wel of geen overlijdensverzekering

Het feit of je wel of geen overlijdensverzekering hebt speelt ook een kleine rol in het bepalen van de rente. Je betaalt een iets hogere rente wanneer je er ook een overlijdensverzekering bij afsluit. Kom je te overlijden terwijl je de lening nog niet hebt afbetaald, dan komt deze te vervallen.

Het belangrijkste wat je kunt doen om een goede en goedkope lening te vinden, is de leningen met elkaar vergelijken.

Leningen vergelijken

Het belangrijkste wat je kunt doen om een goede en goedkope lening te vinden, is de leningen met elkaar vergelijken. Het vergelijken van leningen kan je niet doen voordat je weet welke leenvorm je wilt afsluiten. Ook zal je een indicatie moeten hebben van het bedrag dat je wilt gaan lenen en de looptijd waartegen je de rente wilt afsluiten (in het geval van een persoonlijke lening). We geven nog heel kort de belangrijkste gegevens weer van een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening geeft zekerheid en stabiliteit. Je weet nog voordat je de lening afsluit precies waar je aan toe bent. De rente voor een persoonlijke lening staat vast. In samenspraak met de kredietverstrekker bepaal je het leenbedrag en de looptijd waarin je de lening wil aflossen. Afgeloste bedragen zijn niet opnieuw op te nemen. Kortom, je weet dus precies wat je per maand kwijt zal zijn een rente en aflossing en wanneer je volledig hebt afgelost.

Tegenwoordig is het bij de meeste kredietverstrekkers ook voor een persoonlijke lening gewoon mogelijk om boetevrij extra af te lossen. Leen je het geld voor een verbouwing of het verbeteren van je koopwoning? Dan mag je de rente aftrekken van de inkomstenbelasting.

Juiste leenbedrag

Heb je een keuze gemaakt en weet je welke leenvorm voor jou het meest interessant is? Dan kan je nu een inschatting maken van het bedrag dat je wil gaan lenen. Ga je bijvoorbeeld je huis verbouwen, probeer dan zo precies mogelijk in te schatten hoeveel dit zal gaan kosten. Te weinig lenen is niet prettig, omdat je dan wellicht een extra lening af zal moeten sluiten en dat kost geld. Maar te veel lenen is ook niet de bedoeling, uiteindelijk zal ook dat geld, nu plus rente, terugbetaald moeten worden.

Start vergelijken

Nu je weet welke lening je wil afsluiten en welk leenbedrag je wil lenen, kunnen we beginnen met het vergelijken van de leningen. Let er hierbij op dat je van iedere lening de rentetarieven bekijkt voor dezelfde looptijd en hetzelfde leenbedrag. Controleer ook altijd de voorwaarden die gesteld worden aan een lening. Misschien zijn de voorwaarden in jouw geval niet gunstig en kies je liever voor een andere lening. Mag je bij deze kredietverstrekker boetevrij extra aflossen? En wat gebeurd er met de restschuld op het moment dat je komt te overlijden terwijl de lening niet volledig is afgelost?

Vind de laagste rente: 3 tips!

Tip 1: Kies de juiste leenvorm
De rente die je betaalt is afhankelijk van de leenvorm die je kiest. Let er op dat de rente van een persoonlijke lening vaststaat.

Tip 2: Kies het juiste leenbedrag
De hoogte van het leenbedrag is vaak van invloed op de rente die je betaalt op de lening. Hoe hoger het leenbedrag, hoe lager de rente. Zoals we al eerder aangegeven hebben komt dat doordat de administratiekosten en advieskosten voor het afsluiten van elke lening gelijk zijn. Leen je een lager bedrag, dan zullen die kosten zwaarder meewegen in de rente. Laat je niet misleiden door lage rentetarieven bij een een hoog leenbedrag. Uiteindelijk moet het gehele leenbedrag ook terugbetaald worden. Leen je een groter bedrag, dan zal de looptijd waarschijnlijk langer zijn en ben je langer aan het afbetalen en langer rente aan het betalen.

Tip 3: Meld een onderpand
Er zijn kredietverstrekkers die korting geven wanneer je aangeeft dat je een onderpand hebt. Ben je eigenaar van een woning, dan kan je woning dienen als onderpand voor de bank. Aan die korting kunnen wel weer gevolgen zitten. Zo kan het zijn dat je niet kunt verhuizen zonder eerst toestemming te vragen aan de kredietverstrekker. Ben je van plan je huis als onderpand te gebruiken en korting te krijgen? Controleer dan eerst even wat de voorwaarden zijn.

Rentetarieven persoonlijke lening

We vergelijken ook de actuele rentestanden van een persoonlijke lening. Wanneer je kiest voor een persoonlijke lening weet je dat de rentestand gedurende de looptijd van de lening gelijk zal blijven, deze staat namelijk vast. In onderstaande tabel worden de hoogste en laagste rentestanden per kredietverstrekker weergegeven. Hoe hoog de rente is die jij moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen, je leeftijd, soort dienstverband, woonsituatie, bestaande leningen en leen verleden.

Euribor rente tarieven

Voordat we het hebben over Euribor rente tarieven, leggen we eerst aan je uit waar de afkorting Euribor voor staat. Euribor staat voor: Euro Interbank Offered Rate. De Euribor bestaat sinds 1999. Het is de rente waartegen een groot aantal Europese banken onderling leningen aan elkaar verstrekken. Elke ochtend van maandag tot en met vrijdag, om 11.00 CET, wordt de Euribor rente bekend gemaakt voor ten minste een vijftal looptijden. Alle deelnemende partijen worden op de hoogte gesteld. Vervolgens krijgt ook de pers de nieuwe rentestanden te horen.

De economische omstandigheden zoals groei of krimping van de economie en de hoogte van de inflatie zijn van invloed op de hoogte van de Euribor rente tarieven. Ook voor het vaststellen van rentes voor hypotheken en spaarrekeningen wordt de Euribor gebruikt.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment