Kan ik geld lenen met een BKR registratie?

based on 0 reviews

Kan je met een BKR registratie nog wel geld lenen? En zo ja, waar dan? Het goede nieuws is dat het antwoord ‘Ja’ is. Ja, je kan met een BKR registratie gewoon geld lenen. Daarbij noemen we direct dat er verschil zit tussen een positieve en negatieve BKR registratie. En dat is van invloed op de soorten leningen waar je uit kunt kiezen.

een bank met een vlaggetje
|

Wat is een BKR registratie?

Een BKR registratie, wat houdt dat precies in en wanneer krijg je zo’n BKR registratie. Wanneer je een lening met een kredietbedrag boven de 250 euro afsluit, is een kredietverstrekker verplicht om hier melding van te maken bij de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Zij verzamelen deze gegevens in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). De reden dat iedere lening vanaf 250 euro wordt genoteerd in Nederland is om onszelf te beschermen tegen het aangaan van leningen die we niet kunnen afbetalen en waardoor we in de schulden terecht komen.

Naast dat elke kredietverstrekker in Nederland verplicht is om iedere lening die jij aangaat door te geven aan het BKR, zijn ze ook verplicht om voordat ze jou een nieuwe lening verstrekken eerst je gegevens op te vragen. Op deze manier kunnen ze inzien hoeveel leningen je op dit moment hebt lopen en of het je lukt deze op tijd af te betalen.

Een BKR registratie krijg je bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Je kunt rood staan op je lening.
  • Je hebt een creditcard met gespreide betaling.
  • Je hebt een persoonlijke lening.
  • Je kiest voor een uitgestelde betaling.
  • Je hebt een lease-contract.
  • Je hebt een smartphone op afbetaling.

Verschil positieve en negatieve BKR registratie

Zoals je kunt zien zijn er behoorlijk wat gevallen waarin je een BKR registratie op je naam krijgt. Nu is het zo dat dit absoluut niet erg is of negatieve gevolgen kan hebben voor de aanvraag van bijvoorbeeld een hypotheek. Er zit namelijk verschil tussen positieve en een negatieve BKR registratie. We leggen het verschil aan je uit.

Positieve BKR registratie

BKR geregistreerd zijn is niet erg, dit zijn de meeste Nederlanders. Bij Stichting BKR zijn zo’n 8.5 miljoen mensen geregistreerd met één of meerdere leningen. En zolang dit om een positieve registratie gaat, is daar niets mis mee. Door middel van deze registratie kunnen kredietverstrekkers zien dat je in staat bent de lening die je aangaat ook op tijd af te lossen. Ze zullen met deze kennis met meer vertrouwen jou een nieuwe lening aanbieden.

Negatieve BKR registratie

Wanneer is het dan wel een probleem om een BKR registratie te hebben, waar komt die negatieve associatie vandaan? Dat komt door het feit dat een positieve registratie omgezet kan worden in een negatieve registratie. Dit gebeurt wanneer jij betalingsafspraken niet nakomt en betalingsachterstanden hebt. Gelukkig heb je niet zomaar een negatieve registratie. Je zal eerst door de kredietverstrekker gewaarschuwd worden dat zich een betalingsachterstand opbouwt. Ook zal je aanmaningen en een officiële waarschuwing krijgen. Negeer je dit allemaal? Dan wordt jouw positieve registratie omgezet in een negatieve registratie.

En dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor een eventuele nieuwe lening die jij aan wilt vragen. Aangezien kredietverstrekkers verplicht zijn om jouw gegevens op te vragen, voordat ze je een lening aanbieden, zullen ze ook zien dat jij je afspraken niet nakomt en niet op tijd betaalt. Ter bescherming van jezelf en jouw financiële situatie zullen ze je hoogstwaarschijnlijk vertellen dat je geen nieuwe lening kunt afsluiten op dit moment.

Geld lenen met een positieve BKR registratie

Met een positieve BKR registratie ben je niet beperkt in het aantal leningen waaruit je kunt kiezen. De meest gekozen lening is de persoonlijke lening.

Persoonlijke lening

Misschien heb je al die vrijheid in het opnemen en aflossen helemaal niet nodig en heb je liever het hele leenbedrag in één keer op je rekening. Dat kan ook, in de vorm van een persoonlijke lening. Deze lening biedt de meest stabiele vorm van lenen. Je sluit de persoonlijke lening af tegen een vaste looptijd, een vaste rente en een vast maandtermijn. Hierdoor weet je voordat je de lening afsluit precies hoeveel je per maand kwijt zal zijn en wanneer je de lening volledig hebt afgelost. Kies je ervoor het geld dat je leent voor een verbouwing of verbetering van je koopwoning te gebruiken? Dan is deze aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Om in aanmerking te komen voor een lening dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. We vragen je daarom op voorhand om te bevestigen dat je in het verleden niet in achterstand bent geweest op een lening of krediet. Aanvragen worden onder andere getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Resultaat
Dit zijn jouw maandelijkse lasten
Leenbedrag
€ 10.000,00
Rente
7,7%
Looptijd
60 maanden
Maandbedrag
€ 199,28
Totaalbedrag
€ 11.956,80

Bij het bedrag staat de laagst mogelijke rente aangegeven die de kredietverstrekker kan aanbieden.

Genoemde bedragen zijn indicatief. Enkel wanneer u een offerte aanvraagt kan de kredietverstrekker u een definitief voorstel doen.

Geld lenen met een negatieve BKR registratie

Heb je als gevolg van een langdurige betalingsachterstand een negatieve BKR registratie? Dan wordt het lastiger om een lening of krediet af te sluiten. Er blijven minder opties open waar je uit kunt kiezen. Toch is er een lening, de minilening, die jij ook nu aan kunt vragen, omdat daarvoor niet getoetst zal worden of je een uberhaupt een BKR registratie hebt.

Minilening

Wat is dat precies een minilening? Het is een lening tot 1500 euro die je afsluit om een korte tijd mee te kunnen overbruggen. Het is namelijk zo dat je een minilening vaak binnen 62 dagen ook weer moet aflossen. Vraag je een minilening aan en wordt deze aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je diezelfde dag nog het bedrag op je rekening.

Resultaat
Dit zijn jouw maandelijkse lasten
Leenbedrag
€ 1.000,00
Rente
11,95%
Looptijd
45 dagen
Totaalbedrag
€ 1.011,96

Genoemde bedragen zijn indicatief. Enkel wanneer u een offerte aanvraagt kan de kredietverstrekker u een definitief voorstel doen.

Er zijn drie voorwaarden waar je aan zal moeten voldoen of een minilening aan te kunnen vragen. Zo moet je 21 jaar of ouder zijn, woonachtig in Nederland zijn en geen uitkering hebben. Zoals je ziet wordt er niet gevraagd om een loonstrook, een vast contract of een BKR toetsing gedaan. Verstrekkers van minileningen zijn niet aangesloten bij het BKR. Dit is de reden dat ze daar ook geen gegevens op mogen en kunnen vragen. Daarnaast zijn ze dus ook niet verplicht om jouw minilening door te geven aan het BKR.

Voordat je een minilening afsluit, zal je eerst verschillende verstrekkers met elkaar moeten vergelijken. Vraag offertes op en vergelijk deze rustig met elkaar. Zo zal je zien dat de voorwaarden wel degelijk van elkaar kunnen verschillen. Zoek net zo lang door totdat je de verstrekker hebt gevonden waarvan je de voorwaarden het meest geschikt vindt voor jouw situatie. We willen je waarschuwen voor het feit dat er ook partijen actief zijn in Nederland die niet te vertrouwen zijn. Het lijkt of zij minileningen aanbieden tegen interessante rentetarieven. Maar als je de lening eenmaal hebt afgesloten, kom je er achter dat er toch nog wat in de kleine lettertjes stond wat de lening helemaal niet zo goedkoop maakt. Ons advies is om je minilening af te sluiten bij Ferratum of Saldodipje. Van hen weten we dat ze te vertrouwen zijn doordat ze al langere tijd actief zijn en we geen negatieve berichten horen.

Hoe kom ik van mijn BKR registratie af?

Heb je eenmaal een lening of een krediet afgesloten, dan staan de gegevens hiervan vermeld in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Ben je het niet eens met deze vermelding, dan kunnen we ons goed voorstellen dat je deze vermelding wil laten verwijderen. Dit gaat helaas niet zomaar. Stichting BKR is niet bevoegd om gegevens die een kredietverstrekker destijds heeft aangeleverd zomaar te wijzigen of te verwijderen. We leggen je uit welke stappen je moet ondernemen om toch je gegevens te laten wijzigen/ verwijderen.

Allereerst is het belangrijk dat je zelf je gegevens hebt opgevraagd en ingezien en dat je er zeker van bent dat ze niet juist zijn. De eerste stap die je onderneemt in het geval van onjuiste vermelding, is contact opnemen met de kredietverstrekker waarbij je de lening hebt afgesloten. Blijkt dat de gegevens inderdaad onjuist of onterecht zijn, dan zal de kredietverstrekker dit bij Stichting BKR aanpassen.

Kom je er samen met de kredietverstrekker niet uit en blijf jij overtuigt van je eigen gelijk? Dan kan je een beroep doen op de Geschillencommissie. Deze Geschillencommissie bestaat uit onafhankelijke rechters van de Amsterdamse rechtbank. Zij zullen naar de zaak kijken en vervolgens een bindende uitspraak doen. Dat houdt in dat iedereen (kredietverstrekker, BKR en jij) zich daaraan zal moeten houden.

Heb je de tijd en de energie niet om zelf dit hele proces aan te gaan met de kredietverstrekker of een Geschillencommissie? Dan kan je er ook voor kiezen om een onafhankelijk bedrijf in te huren dat is gespecialiseerd in het verwijderen van BKR registratie. Onthoud goed dat zo’n bedrijf dit enkel voor elkaar kan krijgen wanneer blijkt dat een registratie daadwerkelijk onterecht is. Weet je al dat de registratie eigenlijk terecht is, dan heeft het geen enkele zin om het hele proces in te gaan.

Een onafhankelijk en betrouwbaar bedrijf vinden dat jouw BKR registratie kan laten verwijderen is niet eenvoudig. Er zijn er genoeg die zich voordoen als gespecialiseerd bedrijf, maar dit in werkelijkheid helemaal niet zijn. Ze vragen je vooraf geld te betalen en vervolgens hoor je niks meer van ze.

Voorkom een negatieve BKR registratie

‘Voorkomen is beter dan genezen’. Een negatieve BKR registratie voorkomen is gemakkelijker dan er achteraf vanaf proberen te komen. Je zal er naast dat je minder keuze uit leningen hebt ook hinder van kunnen ervaren wanneer je een hypotheek wil aanvragen. Hoe voorkom je dan een negatieve BKR registratie? Dit is niet heel ingewikkeld, want een negatieve registratie heb je niet zomaar gelukkig.

Lukt het je niet om op tijd te betalen, neem dan direct contact op met de bank of kredietverstrekker. Wanneer je jouw situatie eerlijk aan hen voorlegt, kan je samen opzoek gaan naar een manier waarop het jou wel gaat lukken om de betalingsafspraken na te komen. Besluit je zonder contact op te nemen te laat te betalen? Dan zal je herinnering en aanmaningen ontvangen van de kredietverstrekker. Negeer je deze ook, dan zal er een officiële vooraankondiging volgen van een Achterstandsmelding. Dit geeft je de laatste kans om te betalen en een negatieve BKR registratie te voorkomen. Wordt ook deze vooraankondiging genegeerd, dan zal de kredietverstrekker verplicht zijn dit te melden bij Stichting BKR, die vervolgens een A van achterstandsmelding achter je naam zetten. Hiermee is de negatieve BKR registratie een feit.

Vind je het lastig om met geld om te gaan, of zit je op dit moment in de schulden? Schaam je hier dan niet voor, want je bent niet de enige. Op de website van Nibud lees je veel belangrijke informatie over de onderwerpen geld en schulden.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment