Tips voor het lenen van geld

based on 0 reviews

Een lening afsluiten wordt je vandaag de dag erg gemakkelijk gemaakt. Maar het gevaar bestaat dan dat je niet meer let op de risico’s die eraan verbonden zijn wanneer je overhaast een lening afsluit. In dit artikel vertellen we precies waar je allemaal op moet letten. Door deze informatie erbij te houden, kies je een verantwoorde en goedkope lening.

een kluis
|

Vooronderzoek

Voordat je de leningen daadwerkelijk met elkaar gaat vergelijken is er eerst nog het een en ander aan vooronderzoek wat je kunt doen. Je zal onder andere uit moeten vinden welke soort lening bij jouw situatie past, wat de meest interessante looptijd van de lening is. En wat de kosten op lange termijn zullen zijn en of je ze ook zo lang kunt blijven betalen of dat de financiële situatie wellicht wijzigt over een paar jaar.

Soorten leningen

De eerste vraag die je jezelf stelt wanneer je van plan bent een lening af te sluiten, is welk type lening het beste bij jouw situatie past. We geven kort weer welke type leningen er zijn en wanneer deze geschikt voor jou zouden kunnen zijn. Wil je hier meer over weten, lees dan ook: Wat is de beste lening?

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is er één waarbij juist wel alles van te voren vast staat. Zo is van te voren bekend welk bedrag je gaat lenen en krijg je dit vervolgens in één keer op je rekening gestort. Vervolgens los je elke maand een vast bedrag af. Omdat ook de rente vast staat bij een persoonlijke lening is van te voren precies bekend hoe hoog het bedrag is dat je iedere maand zal aflossen. Op deze manier is ook al te bereken wanneer je de lening volledig zal hebben afgelost.

Deze lening is geschikt voor iedereen die eenmalig een bedrag wil lenen en ook de zekerheid wil hebben deze binnen een bepaalde tijd weer af te lossen. De persoonlijke lening wordt veel gebruikt bij de aanschaf van een nieuwe auto. Door deze meteen af te kunnen betalen wordt de auto direct eigendom, met de bijbehorende voordelen vandien. Daarnaast kan het ook een goede oplossing zijn om producten met een bepaalde levensduur er mee aan te kunnen schaffen zoals een nieuwe wasmachine of computer. Houd er rekening mee dat je de looptijd van de lening altijd korter houdt dan de levensduur van het product. Hiermee voorkom je dat je nog aan het afbetalen bent voor iets wat al afgeschreven is of wat je niet meer gebruikt.

Minilening

In sommige gevallen kiezen kredietverstrekkers ervoor om je geen persoonlijke lening aan te bieden. Vaak is een negatieve BKR registratie hiervan de oorzaak. Een negatieve BKR registratie loop je op door meerdere keren en ondanks aanmaningen niet aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Maar gelukkig is er ook dan nog een lening waar je wel recht op hebt, de minilening. Deze is aan te vragen voor iedereen die ouder is dan 18 jaar, woonachtig is in Nederland en geen uitkering ontvangt.

De minilening is ontworpen voor wie een klein bedrag wil lenen voor een korte tijd. Je leent tot 1500 euro en betaald dit binnen een paar maanden weer terug. De rente die gevraagd wordt voor een minilening mag wettelijk gezien niet hoger zijn dan 14%. Let er zeker bij het aanvragen van een minilening op dat je met een betrouwbare kredietverstrekker te maken hebt. Er zijn er ook een aantal die vanuit het buitenland opereren en op die manier de Nederlandse wet omzeilen en alsnog te veel geld vragen. Betrouwbare minikrediet verstrekkers zijn Ferratum en Saldodipje.

Meest interessante looptijd

De looptijd van een lening is de tijd in maanden die jij erover doet om de lening volledig terug te betalen. Deze is afhankelijk van het bedrag dat je leent, de maandtermijn en de rente.

De looptijd van de lening moet passen bij het doel waarvoor je de lening afsluit. Maar hoe bepaal je een verstandige looptijd? Dit doe je door het zo nauwkeurig mogelijk af te stemmen op de levensduur van het product of de dienst die je met de lening koopt. Stel je sluit een lening af voor de aanschaf van een nieuwe auto. Dan wil je voorkomen dat je de lening nog aan het afbetalen bent terwijl de auto na een aantal jaar niet meer door de keuring kwam en je deze weg moest doen. Laat de looptijd op de levensduur van het product aansluiten of laat het iets korter zijn. Wanneer je meer per maand kunt aflossen, kan je ervoor kiezen om de looptijd iets te verkorten, waardoor je het risico uitsluit dat je betaalt voor het product dat je niet meer gebruikt. Daar komt bij dat de kosten voor de lening uiteindelijk ook lager uit zullen vallen, omdat je over een minder lange tijd rente betaald.

Kosten op lange termijn

Kies je voor een persoonlijke lening dan is vooraf goed te bereken hoeveel je per maand kwijt bent aan rente en aflossing. Bij de persoonlijke lening is het goed om voordat je deze afsluit na te gaan of je het af te lossen bedrag kunt blijven betalen zolang de looptijd duurt. Is het zo dat je in de komende jaren met pensioen gaat of is het niet zeker dat je contract wordt verlengd? Bereken dan ook of je de lening kunt blijven aflossen wanneer er minder financiële ruimte zal zijn in de toekomst. Op deze manier voorkom je een betalingsachterstand en kans op een negatieve BKR registratie.

De voorwaarden

Enkel afgaan op de laagste rentetarieven is een veel gemaakte fout. Mensen vergeten te kijken naar de voorwaarden. Soms wordt je verplicht een verzekering af te sluiten met betrekking tot een overlijdensrisico. Deze premie plus bijbehorende rente kan hoger uitkomen dan het rentetarief van een lening waarin deze al meegerekend is. Ook handig om van te voren te checken is het feit of je gedeeltelijk boetevrij mag aflossen of niet. Veel consumenten vinden het een prettig idee dat de mogelijkheid tot extra aflossen er is en dat dit boetevrij kan.

Mogelijk belastingvoordeel

Leen je het geld voor de verbouwing van je woning of het verbeteren ervan? Dan is de rente in het geval van een persoonlijke lening aftrekbaar. Daarvoor moet je voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst. Het geld zal bijvoorbeeld aangegeven moeten worden als ‘eigenwoningschuld’.

Lees reviews tijdens vergelijken

Je zal vaak genoeg horen hoe belangrijk het is om verschillende leningen en kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Daarbij kan het ook helpen om reviews te lezen van mensen die bij de desbetreffende kredietverstrekker dezelfde lening afgesloten hebben als jij van plan bent. Zijn zij tevreden met de manier waarop de lening verstrekt is? En hoe is de klantenservice in het geval je vragen hebt of er iets mis is? Door het lezen van de reviews krijg je eerlijke antwoorden van consumenten zoals jij en ik.

Afsluiten van een lening

Nadat je het een en ander aan vooronderzoek hebt gedaan zal je een aantal favoriete leningen voor je neus hebben. Nu komt het er op aan dat je de kredietverstrekkers met interessante leningen afzonderlijk controleert op onder andere het feit of ze een vergunning hebben, geen bemiddelingskosten rekenen en of ze geen bezoek aan huis opdringen.

Vergunning van de AFM of DNB

Alle kredietverstrekkers die actief zijn in Nederland zijn verplicht een vergunning aan te vragen bij De Nederlandse Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Om een vergunning te krijgen moet een kredietverstrekker aan een aantal eisen voldoen. Zo wordt het bedrijf getoetst op betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Dit is niet het enige, ze hebben zich ook te houden aan een heel aantal wettelijke eisen. Is er een vergunning verleend, dan wordt deze opgenomen in een vergunningenregister. Verkrijgen ze de vergunning niet, dan mogen ze geen enkele activiteit verrichten met betrekking tot het verstrekken van een lening.

Bemiddelingskosten en verzekeringsadvies

Wanneer je op je factuur ziet staan dat er bemiddelingskosten worden gerekend, trap hier dan niet in. Een adviseur wordt door de bank betaalt voor een eventuele bemiddeling bij een lening. Het in rekening brengen van kosten hiervoor of voor het oversluiten van een lening is verboden. Verzekeringsadvies ontvangen is niet verplicht. Wordt dit aangeboden door de kredietverstrekker, bedenk dan goed of je dit echt nodig hebt. Voor verzekeringsadvies mogen zij namelijk wel kosten in rekening brengen. Maar je hebt het volle recht dit advies te weigeren.

Bezoek aan huis of telefonische benadering

Een bezoek aan huis kan aangeboden worden als extra service. Dit klinkt interessant, maar laat je er niet door verleiden. Veel mensen zullen namelijk eerder een lening ondertekenen wanneer iemand er speciaal voor aan huis komt. Dat is ook exact de insteek van deze ‘gratis extra service’. Hetzelfde geldt voor telefonisch contact met een adviseur of een callcenter. Er wordt verteld dat zij jouw maandlasten naar beneden kunnen krijgen wanneer je je lening oversluit of extra bijleent. In de meeste gevallen gaat dit helaas niet op.

Meerdere leningen samenvoegen

Heb je op dit moment meerdere leningen bij verschillende kredietverstrekkers? Dan kan het interessant zijn om je leningen over te sluiten en samen te voegen. Het voordeel hiervan is dat je maar met één partij te maken hebt waar jij je schulden moet aflossen. Dit maakt het financiële plaatje een stuk overzichtelijker.

Checklist lening afsluiten

Na het doorlopen van bovenstaande informatie zal je tot een paar leningen zijn gekomen waarvan je de voorwaarden en rente, maar ook de kredietverstrekkers zelf hebt gecheckt. Als laatste stap hebben we nog een korte checklist voor je.

 1. Meerdere offertes
  Heb je minimaal twee offertes opgevraagd bij verschillende kredietverstrekkers? Wat zijn de mogelijkheden voor jouw persoonlijk en wat worden bijbehorende kosten wanneer je een lening afsluit?
 2. Vergunning bij AFM of DNB
  Heb je de kredietverstrekkers gecontroleerd op een vergunning bij de AFM of DNB? Is er geen nieuwsbericht van hen verschenen en is er nooit gewaarschuwd voor deze onderneming?
 3. Voorwaarden
  Heb je de voorwaarden goed doorgenomen? Wat wordt er gezegd over vervroegd aflossen en is een overlijdensverzekering verplicht?
 4. Rente
  Hoe lang geldt het rentepercentage waarvoor jij de lening afsluit? Hoeveel ga je per maand aflossen en welk deel daarvan is rente?
 5. Geen haast
  Word je door de kredietverstrekker onder druk gezet om snel een lening af te sluiten? Krijg je alle tijd om de voorwaarden et cetera op je gemak en thuis door te nemen?

Tips voor verantwoord geld lenen

Tip 1: Vergelijk offertes

Het belangrijkste bij verantwoord geld lenen is dat u in ieder geval de tijd neemt om offertes met elkaar te vergelijken. Of het nu gaat om 1000 euro lenen1500 euro lenen of 50000 Euro lenen. Vraag bij verschillende kredietverstrekkers aan. Het is daarbij belangrijk dat u bij minimaal 2 kredietbemiddelaars aanvraagt. Partijen die bemiddelen in krediet. En daarnaast de 3 voordelige aanbieders voor leningen erbij mee te nemen. Op dit moment zijn dat Freo, Directa en Santander.

Tip 2: Neem de tijd

Direct geld lenen kan nodig zijn als de rekening nu echt direct moet worden voldaan. Toch is het belangrijk om even de tijd te nemen. Slaap er toch even een nachtje over om na te denken of dit nu echt de offerte is die u wenst. Is het de juiste kredietvorm? Is de offerte volledig naar wens? Kunt u het maandtermijn ook op de lange termijn blijven betalen? Even afstand nemen voordat u uw beslissing neemt kan zeker van belang zijn.

Tip 3: Vraag om advies

Hij ligt wellicht voor de hand, maar vraag in ieder geval advies. Voor u is geld lenen wellicht geen dagelijkse kost. Voor de bemiddelaar of adviseur in krediet is het natuurlijk gewoon dagelijks werk. Als u zaken niet begrijpt kunt u ze in ieder geval te allen tijde navragen. Als u akkoord gaat met een offerte, maar u begrijpt de voorwaarden niet volledig, kan dit veel geld kosten. Gewoon even doorvragen kan u veel ellende besparen. En het fijne is, advies voor geld lenen is altijd gratis. U kunt dus gewoon uw vragen stellen. Het is wettelijk verboden om u hier een nota voor toe te zenden. Gebeurd dit toch? Meldt u dit dan bij de AFM.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment