Tot welke leeftijd kan ik geld lenen?

based on 0 reviews

Senioren worden steeds actiever. Ook willen ze steeds vaker nog een grote aankoop doen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een camper of een nieuwe auto waarin het in en uitstappen makkelijker gaat. Maar ook het huis verbouwen, zodat men niet hoeft te verhuizen, gebeurt steeds vaker. Redenen genoeg om ook op leeftijd nog een lening aan te vragen.

een ID kaart of rijbewijs
|

Geld lenen als 60-plusser

Geld lenen wanneer je op leeftijd bent is niet eenvoudig. Er is namelijk een leeftijdsgrens verbonden aan het afsluiten van een lening. Deze leeftijdsgrens verschilt per kredietverstrekker en ligt tussen de 60 en 74 jaar. Ben je op leeftijd, dan adviseren we om de voorwaarden wat betreft de leeftijdsgrens goed door te nemen. Zo kan het zijn dat er verwacht wordt dat je de lening binnen vijf jaar volledig aflost.

Wat is een seniorenlening?

Er zijn vandaag de dag kredietverstrekkers die speciale seniorenleningen aanbieden. In de meeste gevallen gaat het dan om een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening staat, voordat deze afgesloten wordt, de rente en looptijd vast. Het leenbedrag wordt in één keer op je rekening gestort, zodat je direct toegang hebt tot het geld. Daarna betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente.

Voor wie is een seniorenlening geschikt?

Een seniorenlening is geschikt voor mensen die:

 • Tussen de 65 en 74 jaar oud zijn
 • Zekerheid willen
 • Geld lenen voor een specifiek doel (camper, cruise, verbouwing)

Overzicht verstrekkers

VerstrekkersLeningMaximum leeftijd afsluitenMaximum leeftijd aflossen
ABN AMROPersoonlijke lening6874
BNP ParibasPersoonlijkste Basis Lening7474
BNP ParibasPersoonlijkste Lening7474
BNP ParibasPersoonlijkste Sr. Lening7880
BNP Paribas HuiseigenarenPersoonlijkste Sr. Lening Huiseigenaren7880
DEFAMPersoonlijke Lening6974
DEFAMWoonlening6374
DEFAM HuiseigenaarHuiseigenaar Persoonlijke Lening6974
DEFAM PremiumPremium Persoonlijke lening6974
DEFAM PremiumWoonlening Premium6369
Directa.nlFlex en Zeker Lening6777
Directa.nlPersoonlijke lening6978
Directa.nlPersoonlijke Lening voor Ondernemer6466
Directa.nlPersoonlijke Lening voor Senioren8084
FreoPersoonlijke lening6975
INGPersoonlijke lening6975
Lender & SpenderGo Green lening6975
Lender & SpenderPersoonlijke lening6975
Lloyds BankPersoonlijke Lening7274
QanderFlex en Zeker Lening6777
QanderPersoonlijke Lening6978
QanderPersoonlijke Lening voor Ondernemer6466
QanderPersoonlijke Lening voor Senioren8084
SantanderPersoonlijke lening7273

Beste seniorenlening

Gelukkig komen er meer banken en kredietverstrekkers die leningen aan senioren aanbieden. Maar waar en bij welke partij vind je nu een goede seniorenlening met prettige voorwaarden? Wij hebben verschillende leningen voor 60-plussers met elkaar vergeleken op zoek naar de beste seniorenlening van dit moment. Als beste uit de test kwam de Persoonlijkste Sr. Lening, van PNB Paribas. Partner van De Nederlandse Kredietmaatschappij.

Persoonlijkste Sr. Lening

Nog maar net op de markt, de Persoonlijkste Sr. Lening van PNB Paribas. In mei 2019 aangepast en nu aan te vragen tot 78 jaar. Nergens anders vinden we een lening die verstrekt wordt aan mensen tot 78 jaar. Je vraagt deze lening aan tussen je 60e en 74e levensjaar en lost de lening af voor je 78e verjaardag.

Voornaamste redenen voor de aanvraag

 1. Flexibiliteit in maandbetalingen
  Het unieke aan deze lening is dat de incassodatum flexibel is. Je kunt dus zelf bepalen op welke dag van de maand het bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Deze datum is één keer per jaar te wijzigen. Wil je sneller van de lening af zijn? Dan kan je er voor kiezen het maandbedrag te laten verhogen voor minimaal 6 maanden. Of je lost, kosteloos, eenmalig een extra bedrag af.
 2. Lange looptijd mogelijk
  Vaak wordt er van senioren verwacht dat ze binnen korte tijd de lening aflossen. Daarmee beperkt de bank het risico dat men overlijd binnen de looptijd van de lening. Deze lening is gelukkig aan te vragen met een langere looptijd. Een looptijd die past bij het leendoel. Door de looptijd wat langer te houden, blijven de maandlasten lager en goed betaalbaar. Misschien ben je nu nog niet met pensioen, maar is dat volgend jaar wel het geval. Door de looptijd iets langer te houden, blijven de maandlasten lager en zijn ze volgend jaar ook goed te betalen.
 3. Bestaande leningen oversluiten
  Zijn de maandlasten van de bestaande leningen erg hoog omdat je verplicht snel moet aflossen? Dan kan je ervoor kiezen de leningen over te sluiten. Omdat je met de Persoonlijke Sr. Lening voor een langer looptijd kunt kiezen, kan je je maandlasten op een verantwoorde manier verlagen.
 4. Een ‘betaalvakantie’ aanvragen
  Je krijgt de mogelijkheid een zogenoemde ‘betaalvakantie’ aan te vragen. Dit houdt in dat je maandbetaling gedurende 3 maanden wordt opgeschort. Na die 3 maanden gaan de betalingen op dezelfde manier verder als je gewend was. Je hoeft dus niet die maanden daarna extra veel te betalen. Een goede oplossing om geen betalingsachterstand op te lopen in een periode dat je financieel wat krap bij kas zit.

Persoonlijkste Sr. Lening afsluiten

De Persoonlijkste Sr. Lening is af te sluiten bij geselecteerde financieel adviseurs. Zelf zijn we erg tevreden over deze leenvorm van PNB Paribas. We zien dat ze snel en accuraat handelen. Aanvragen worden snel behandeld en verhoudingsgewijs vaak goed gekeurd.

Waarom stellen banken strengere eisen?

Ben je op leeftijd en vraag je een lening aan, dan zal je zien dat banken strengere eisen stellen. Dit doen zij omdat de zekerheid dat de lening wordt afgelost ieder jaar procentueel gezien afneemt. Zo zal het inkomen van iemand die met pensioen gaat dalen en blijft er minder financiële ruimte over voor het aflossen van de persoonlijke lening. Ook wordt statistisch gezien de kans op overlijden groter en daarmee de kans dat de lening niet volledig wordt afgelost ook.

Waar houden banken rekening mee?

 1. De persoonlijke situatie
  Ben je op leeftijd en wil je een lening aanvragen, dan zal er goed gekeken worden naar de persoonlijke situatie. Er wordt gekeken of je een uitkering of pensioen krijgt. Of samen of alleen woont. En of je een koop- of huurwoning hebt. Oftewel; wat zijn de vaste inkomsten en uitgaven.
 2. Het leenbedrag
  Er wordt berekend of het het maximale leenbedrag verantwoord is en of je ook in de toekomst in staat zal zijn deze te kunnen aflossen. Het leenbedrag verschilt per bank. Zo zal je bij de ene bank als senior nog maar 5.000 euro mogen lenen, terwijl het bij de andere bank tot een bedrag van 50.000 euro mogelijk is.
 3. De aflossingstermijn
  Veel banken vragen van hun consumenten op leeftijd de lening snel af te lossen. Doordat je verplicht wordt voor een korte looptijd te kiezen, moet je in staat zijn elke maand een behoorlijk maandbedrag af te lossen. Gelukkig wordt dat niet van je gevraagd wanneer je de Persoonlijke Sr. Lening afsluit.
 4. Voorwaarden rondom overlijden
  Ook de voorwaarden rondom een overlijden verschillen per bank. Er zijn kredietverstrekkers die (een deel van) de lening kwijtschelden, maar daar staat vaak een verplichte overlijdensverzekering tegenover.

Offertes vergelijken

Vraag als senior bij verschillende banken een offerte aan. Vergelijk vervolgens de punten als het leenbedrag, de aflossingstermijn en voorwaarden rondom overlijden. Zoals je kunt zien scoort de Persoonlijke Sr. Lening van De Nederlandse Kredietmaatschappij erg goed op bovenstaande punten. Wij adviseren je daarom om deze zeker mee te nemen in de vergelijking.

Maximum leeftijd geld lenen

De vraag is of de maximum leeftijd om geld te lenen niet omhoog moet? De belangrijkste reden voor banken om geen leningen aan mensen op leeftijd te verstrekken is het feit dat zij meer kans hebben te overlijden terwijl de lening nog niet is afbetaald. Maar de levensverwachting stijgt en we worden gemiddeld steeds ouder in Nederland. Een vrouw wordt gemiddeld 82 jaar oud en een man gemiddeld 78 jaar oud. Het is dus naar ons idee niet meer realistisch dat banken geen leningen meer verstrekken aan iemand die 60 jaar of ouder is. De groep 65-plussers wordt steeds groter. Op dit moment zijn het er een kleine 3 miljoen in Nederland. De behoefte om nog een lening af te sluiten wordt onder deze groep steeds groter. Men blijft namelijk steeds langer actief en wil graag nog van de ‘oude dag’ genieten in de camper, op het cruiseschip, of de aangepaste woning.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment