Wat kost geld lenen?

based on 0 reviews

Geld lenen kost geld, dat weten we allemaal. Maar wat kost geld lenen?, dat is de meeste van ons niet duidelijk. Wanneer je een lening afsluit, betaal je gedurende de looptijd van de lening iedere maand een bedrag aan rente en aflossing. Hoeveel je per maand moet betalen, verschilt per lening. In dit artikel lees je waar je het goedkoopst kunt lenen. Ook geven we je 5 tips om verantwoord te lenen.

een bonnetje
|

Kosten van een persoonlijke lening

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, leen je eenmalig een bedrag dat je ook in één keer op je rekening gestort krijgt zodra je de lening afsluit. Vooraf bepaal je hoe lang je erover wil doen om de lening terug te betalen. Oftewel: de looptijd leg je voor het afsluiten van de lening vast. Wat ook vaststaat is de rente. Het rentetarief waartegen jij de lening afsluit, zal je de gehele looptijd blijven betalen. Zoals je ziet biedt een persoonlijke lening een hoop zekerheid en duidelijkheid.

Tegenwoordig mag je ook een persoonlijke lening sneller aflossen zonder dat daar een boete op staat. Vaak is het zo dat je schuld die nog open staat wanneer je overlijdt, komt te vervallen. Zo hoeven je nabestaanden jouw schuld niet terug te betalen.

De rente die je betaalt, hangt af van de hoogte van het leenbedrag. Hoe groter het bedrag dat je leent, hoe lager het rentepercentage wordt. Dit komt doordat er voor iedere lening die afgesloten wordt een vast bedrag aan administratiekosten wordt gerekend.

Om in aanmerking te komen voor een lening dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. We vragen je daarom op voorhand om te bevestigen dat je in het verleden niet in achterstand bent geweest op een lening of krediet. Aanvragen worden onder andere getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Resultaat
Dit zijn jouw maandelijkse lasten
Leenbedrag
€ 10.000,00
Rente
7,7%
Looptijd
60 maanden
Maandbedrag
€ 199,28
Totaalbedrag
€ 11.956,80

Bij het bedrag staat de laagst mogelijke rente aangegeven die de kredietverstrekker kan aanbieden.

Genoemde bedragen zijn indicatief. Enkel wanneer u een offerte aanvraagt kan de kredietverstrekker u een definitief voorstel doen.

Goedkoopste persoonlijke lening

Zoals je ziet is de goedkoopste persoonlijke lening op dit moment aan te vragen bij Defam, onderdeel van Krediet Groep Nederland. Onlangs is uit ons onderzoek gebleken dat Krediet Groep Nederland de bank is waar je kunt lenen tegen de laagste rente en waar de meeste aanvragen worden goedgekeurd. Ben je benieuwd naar wat het jou gaat kosten bij deze bank? Vraag dan gratis een offerte aan.

Geld lenen bij de bank

Veel mensen kiezen ervoor om hun lening af te sluiten bij bijvoorbeeld de bank waar ze destijds hun hypotheek hebben afgesloten. Bekend, vertrouwd en gemakkelijk. Maar wat men niet weet is dat de rentepercentages bij deze grote banken vaak hoger liggen dan bij online kredietverstrekkers. Online kredietverstrekkers maken geen extra kosten voor bijvoorbeeld veel personeel en een uitgebreid en duur kantoornetwerk, waar jij vervolgens de vruchten van plukt. Ook weten online kredietverstrekkers een heel aantal zaken te automatiseren. Door te besparen op die kosten, kunnen zij jou een scherper en goedkoper aanbod doen.

Online kredietverstrekkers weten over het algemeen zo’n 2% minder rente te vragen voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Bekijk je zo’n verschil over een leenbedrag van 25.000 euro, dan is dat ruim 650 euro.

Wat kost rood staan

Tijdelijk rood staan kan een handige oplossing zijn en is niet meteen erg. Maar liefst 16% van de Nederlanders staat maandelijks rood. Toch blijft het een vorm van lenen en daarom zal je er altijd rente over moeten betalen. Dat rentepercentage ligt tussen de 8 en 14 procent per jaar. Zoals je ziet ligt dit rentepercentage een stuk hoger dan de rente die je betaalt over een persoonlijke lening.

5 Tips voor verantwoord lenen

Lenen kan soms een goede oplossing zijn. Denk maar aan een huis wat dringend verbouwd moeten worden om zo duurdere reparaties te voorkomen. Of wat dacht je van je auto goed onderhouden, zodat je dure garage bezoekjes vermijdt. Wij geven je 5 tips waarmee je verantwoord kunt gaan lenen. Op die manier zorg je ervoor dat je ook zo goedkoop mogelijk leent.

Tip 1: Vraag meerdere offertes aan

Een lening afsluiten doe je niet zonder verschillende leningen bij verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Om een goede vergelijking te maken is het nodig een offerte op te vragen. Je geeft dan namelijk jouw specifieke wensen door, waardoor je precies te horen krijgt wat die lening jou per maand gaat kosten. Enkel een rentepercentage in de tabel zegt nog niet wat het jou gaat kosten, aangezien dat van meerdere factoren afhankelijk is. Vraag altijd minimaal twee offertes op om met elkaar te vergelijken.

Tip 2: Controleer op een AFM vergunning

Kredietverstrekkers zijn verplicht een vergunning bij de AFM aan te vragen. Heb je een interessante kredietverstrekker gevonden, controleer dan altijd op een vergunning of eventuele waarschuwingen. Wanneer er gewaarschuwd wordt voor die kredietverstrekker, kan je er beter geen zaken mee doen. Je loopt dan een groot risico om opgelicht te worden. Krijg je geen informatie te zien over de kredietverstrekker die je controleert? Check dan eerst of je de naam volledig juist hebt geschreven. Is dat het geval en zie je toch niks, dan kan het zijn dat ze gebruik maken van een vrijstellingsregeling. Ga dan niet zomaar akkoord, maar vraag eerst om een toelichting. Dit kan je ook doen bij het Meldpunt Financiele Markten. Een andere reden voor het niet zichtbaar krijgen van informatie kan zijn dat je te maken hebt met een illegale kredietverstrekker die nooit een vergunning heeft aangevraagd.

Tip 3: Vergelijk de voorwaarden

Naast het rentetarief dat gevraagd wordt, zijn de voorwaarden ontzettend belangrijk. Deze kunnen mede bepalen of het voor jou een interessante lening is of niet. Lees deze daarom zorgvuldig door en vergelijk ze met voorwaarden die een andere kredietverstrekker stelt. Enkele voorwaarden om rekening mee te houden zijn:
Mag je vervroegd aflossen of betaal je dan een boete?
Ben je verplicht een overlijdensverzekering af te sluiten?
Is de lening beschikbaar in de looptijd waartegen jij wil afsluiten?

Tip 4: Controleer de rente

Belangrijk is om de rentestand op te vragen die jij in jouw persoonlijke (financiële) situatie gaat betalen. Omdat dit voor iedereen anders is, kan je wederom niet alleen afgaan op de percentages in een tabel, maar zal je zelf een offerte op moeten vragen. Zo weet je precies wat jij aan rente zal gaan betalen. Vervolgens controleer je op de volgende gegevens:

  • Staat de rente vast of is deze variabel?
  • Hoe lang geldt het rentepercentage dat genoemd is?
  • Welk deel van wat je per maand betaald wordt rente?
  • Los je ook echt af, of betaal je voornamelijk iedere maand aan rente?

Tip 5: Doe niets onder druk

Tegenwoordig worden veel lening online aangevraagd. Een voordeel hiervan is dat je je niet meer onder druk gezet kunt voelen door bijvoorbeeld de adviseur die bij je langskomt thuis, of het feit dat er een paar uur voor je uit getrokken wordt wanneer je op kantoor langs mag komen. Dit kunnen namelijk manieren zijn waarop zij jou over de streep proberen te trekken. Trap daar nooit in, maar neem altijd de tijd. Pas wanneer jij alle interessante leningen op je gemakje hebt bekeken neem je een weloverwogen beslissing.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment