Voor het aanvragen van een persoonlijke lening vraagt de kredietverstrekker gegevens bij je op. Welke gegevens moet je aanleveren en aan welke voorwaarden moeten de gegevens voldoen om zo snel mogelijk het geleende bedrag gestort te krijgen?
Voordat de kredietverstrekker gegevens over je identiteit en je inkomen opvraagt, krijg je eerst een offerte in je mail. Als je akkoord gaat met het voorstel, zal de kredietverstrekker de aanvullende gegevens bij je opvragen. Verwacht geen lastige vragen en er komen geen verzoeken waar je heel veel moeite voor moet doen. Per stap geven we aan wat de kredietverstrekker van je verwacht.
Stap één is een vergelijking maken
Voordat we je meenemen in het proces, bespreken we eerst de belangrijkste stap. Stap één is namelijk een vergelijking maken. Pas als je weet wat de diverse financiële instellingen aanbieden, kun je een keuze maken. Je wilt namelijk niet teveel betalen.
Vul de gegevens over jezelf in
Eerst wil de kredietverstrekker weten met wie ze te maken hebben. Ze vragen dus je adresgegevens, je telefoonnummer en je e-mailadres op. Voor het verstrekken van een offerte geef je ook aan wat het gewenste leenbedrag en de looptijd zijn. De gegevens die je hier invult worden gebruikt voor het maken van de offerte.
Waar ga je het bedrag voor gebruiken?
De kredietverstrekker wil weten waar je het geld voor gebruikt. Het bestedingsdoel opvragen is een manier van toetsen om te kijken of je het geld gebruikt voor het juiste doel. Een lening voor het verbouwen van een woning met een looptijd van 20 jaar is een logische keuze. Een looptijd van 10 jaar voor een lening voor het kopen van een auto is niet verstandig. Door het vragen naar het bestedingsdoel kan de kredietverstrekker hier controle op houden.
Wie ben jij?
Voordat je het geld gestort krijgt, moeten kredietverstrekkers weten aan wie ze uitkeren. Je moet daarom aantonen wie je bent. Dit doen ze om met zekerheid te weten met wie ze zaken doen. Ze willen voorkomen dat je het geld leent en dat ze het geld vervolgens niet weer terugkrijgen. Wettelijk zijn ze ook verplicht om jouw identiteit vast te stellen. Zo wordt voorkomen dat geld in het illegale circuit verdwijnt. Je toont je identiteit aan met een identiteitsbewijs of paspoort. Je identiteit aantonen met een rijbewijs is niet voldoende.
Bewijs van je inkomsten aanleveren
De kredietverstrekker wil aangetoond zien wat je verdient en wat je aan vakantiegeld opbouwt. Daarom moet je een recente salarisstrook aanleveren. Deze mag niet ouder zijn dan twee maanden. Met een salarisstrook toon je het inkomen aan. De kredietverstrekker kan ook nog een bankafschrift opvragen waar het bedrag aan inkomen op binnenkomt.
Heb je ook nog recht op winstuitkeringen, toeslagen en alimentatie?
Ook andere inkomsten die je ontvangt kan de kredietverstrekker bewijs van opvragen. Het gaat bijvoorbeeld om een vaste dertiende maand of een vaste ploegentoeslag.
Wat zijn de uitgaven?
De kredietverstrekker vraagt niet om een opgave van de bedragen die je maandelijks uitgeeft. Toch kun je wel vragen krijgen over uitgaven. Denk hierbij aan het opgeven van de hoogte van je vaste lasten en informatie over schulden die je al op je naam hebt. Ben je gescheiden en heb je een alimentatieverplichting? Ook hier zal informatie over gevraagd worden.
Andere zaken die een rol spelen bij het aanvragen van een lening
Een kredietverstrekker schat voor iedere aanvraag het risico in. Alleen bij een voor de kredietverstrekker aanvaardbaar risico wordt een lening verstrekt. Om het risico in te schatten kan er ook informatie worden opgevraagd over bijvoorbeeld lopende schulden en het betalingsverleden van deze schulden. Voor meer informatie over de acceptatiecriteria, verwijzen we jou naar ons artikel over de kredietaanvraag.