Wat is een achtergestelde lening?
Een achtergestelde lening is een zakelijke lening die, in het geval van een faillissement of liquidatie, wordt achtergesteld bij andere gewone leningen en andere schuldeisers. Dit betekent dat andere schuldeisers (inclusief verstrekkers van de gewone leningen) voorrang hebben met hun vorderingen. De verstrekker van de achtergestelde lening staat relatief achteraan in de rij als een bedrijf failliet gaat en ontvangt zijn geld pas nadat deze andere schuldeisers zijn betaald. Een onderneming kan meerdere achtergestelde schuldeisers hebben. In het geval van faillissement staat iedere schuldeiser van een achterstelling op gelijke positie. Helemaal achteraan staat de verstrekker van een achtergestelde lening trouwens niet, dat zijn de aandeelhouders.
Achtergestelde leningen worden vooral verstrekt door investeerders, holdingmaatschappijen of zakelijke partners. De achtergestelde lening heeft een hoger risico voor kredietverstrekkers; er is namelijk een grotere kans dat zij niet worden terugbetaald wanneer de onderneming failliet gaat. Door dit hogere risico gaan achtergestelde leningen dan ook gepaard met een hogere rente.
Waarom achtergestelde lening aanvragen?
Wanneer je als ondernemer een achtergestelde lening afsluit, krijg je te maken met een hoger rentepercentage. Waarom is de achtergestelde lening dan toch een van de meest populaire kredietvormen voor ondernemers? Een van de voordelen van deze leenvorm is dat je het onder bepaalde voorwaarden mag optellen bij het eigen vermogen van je onderneming. Dit kan ervoor zorgen dat je ineens wel in aanmerking komt voor andere zakelijke financiering.
We zien achtergestelde leningen veel tussen moeder- en dochterbedrijven. Wanneer het moederbedrijf deze lening verstrekt aan het dochterbedrijf, neemt het vermogen van het dochterbedrijf toe. Hierdoor neemt ook het vertrouwen toe, waardoor het dochterbedrijf ook eerder in aanmerking komt voor een bancaire lening.
Voor wie is een achtergestelde lening interessant?
Een achtergestelde lening kan interessant zijn voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor bancaire financiering of andere zakelijke financiering. Zo worden jonge bedrijven die snel groeien vaak als te risicovol gezien door banken, waardoor deze ondernemers op zoek moeten naar alternatieve financiers. Ook bedrijven die in een zware tijd zitten, kunnen baat hebben bij een achtergestelde lening. Het verstrekken van deze lening kan net het duwtje in de goede richting zijn, weg van een dreigend faillissement.
Achtergestelde leningen bij overnamefinanciering
Bij de overname van een bedrijf wordt er vaak gekozen voor gestapelde financiering. Een achtergestelde lening is een van de financiële middelen die je kunt gebruiken voor deze financieringsmix. De lening wordt in deze situatie gezien als eigen vermogen.
Als koper kun je ook een achtergestelde lening laten verstrekken door de verkoper van het bedrijf. Dit is een win-winsituatie. De verkoper ontvangt rente over het geleende bedrag. Voor de koper kan dit verstrekte krediet leiden tot meer financiers, omdat de verkoper heeft laten zien vertrouwen te hebben in de koper.
Wat kost een achtergestelde lening?
Het komt bij iedere lening of ieder krediet aan de orde: geld lenen kost geld. Je betaalt een kredietverstrekker niet alleen het geleende bedrag terug, maar krijgt ook te maken met rentekosten. Verstrekkers van een achtergestelde lening kunnen een hoog rentepercentage eisen, door de verhoogde risico’s. Door deze hoge rentekosten adviseren we om pas een achtergestelde lening af te sluiten als andere leningen of financieringsmiddelen niet mogelijk zijn.
Alternatief voor achtergestelde lening
Wil je zakelijk geld lenen, maar geen achtergestelde lening aangaan? Zakelijk geld lenen kan ook op andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan een gewone zakelijke lening waarbij je het leenbedrag in één keer op je rekening ontvangt en een afgesproken rentepercentage betaalt over een vaste looptijd.
Een andere optie is een zakelijk krediet, waarbij je continu geld kunt opnemen en aflossen. Het rekening courant krediet is een van de mogelijkheden wanneer je een zakelijk krediet wil afsluiten. Kom je niet in aanmerking voor een zakelijke lening? Soms kun je dan wel een zakelijk krediet krijgen bij een online kredietverstrekker. Een online verstrekker stelt ook voorwaarden, maar deze zijn doorgaans minder streng dan bij banken. Hierdoor heb je wellicht geen achtergestelde lening nodig om je eigen vermogen te verhogen.
Maak altijd duidelijke afspraken
Wil je een achtergestelde lening afsluiten bij een investeerder of zakelijke partner? Bij een officiële of normale lening sluit je altijd een overeenkomst af met de kredietverstrekker. Bij een achtergestelde lening is dit ook heel belangrijk, om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan. Zorg dus dat je altijd duidelijke afspraken voor alle partijen vastlegt in een overeenkomst. Vergeet ook niet om de afspraken tussen de bank en de aanbieder van de verstrekte lening op papier te zetten.
Ben je op zoek naar advies over een dergelijke lening? Laat je dan adviseren door een kredietverstrekker, zodat je zeker weet dat je deze leenvorm afsluit op het juiste moment en op de juiste manier.
Liever een andere zakelijke lening of krediet aanvragen? Bij Directgeld-lenen.nl bekijk je eenvoudig de verschillende zakelijke financieringsmogelijkheden. Zodra je een keuze hebt gemaakt, adviseren we om altijd meerdere aanbieders te vergelijken qua rente, looptijd en andere voorwaarden die jij belangrijk vindt. Zo vind je altijd de deal die het beste bij jou en je onderneming past.
Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl
Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.