Debetrente bij lening of krediet

op basis van 0 beoordelingen

Geld lenen kost geld. Als je een lening of krediet afsluit, krijg je altijd te maken met debetrente. Maar wat is debetrente precies en hoe wordt deze rente berekend?

percentage teken
|

Wat is debetrente?

Als je geld leent, is de debetrente de rente die je aan kredietverstrekkers betaalt. Deze debetrente is in feite een vergoeding die de kredietverstrekker in rekening brengt, omdat hij zijn geld aan je uitleent. De debetrente kan vaststaan of variabel zijn. De hoogte van de rente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de marktrente, risico-opslag, winstopslag en de kosten die de kredietverstrekker maakt.

Debetrentevoet

Bij de meeste leningen en kredieten betaal je maandelijks een deel aflossing en rente aan de kredietverstrekker. Het percentage debetrente dat je maandelijks betaalt, wordt ook wel de debetrentevoet genoemd.

Vaste debetrente

Sommige leenvormen werken met een vaste debetrente. Bij een vaste debetrente staat het rentepercentage vast voor de gehele looptijd. De rente stijgt of daalt niet, maar blijft altijd hetzelfde. Een voorbeeld van een lening met een vaste debetrente is de persoonlijke lening.

Met een vaste debetrente weet de kredietverstrekker precies welke vergoeding hij ontvangt en ook jij weet precies waar je aan toe bent. Het is duidelijk hoeveel percentage aan rente je betaalt over het geleende of openstaande geldbedrag. Je kunt met een vaste rente ook eenvoudig berekenen wat de vaste debetrentevoet is per maand. De formule hiervoor vind je in het artikel over aflossing van lening berekenen.

Variabele debetrente

Een andere mogelijkheid is de variabele debetrente. Een doorlopend krediet is een leenvorm met een variabele rentevoet. De debetrentevoet is niet elke maand hetzelfde, maar is variabel. De rente kan hierdoor elke maand stijgen waardoor de lening duurder wordt, of juist lager uitvallen. Deze onduidelijkheid zorgt ervoor dat een doorlopend krediet of andere lening met een variabele rente een groter risico met zich meebrengt.

Invloed van looptijd op rente

Naast de invloed van een vaste of variabele rente, heeft ook de looptijd van een lening of krediet invloed op de debetrente. Hoe korter de looptijd van een lening, hoe hoger de debetrente. Is je looptijd hoger? Dan zakt het rentepercentage.

Het lijkt hierdoor aantrekkelijk om geld te lenen tegen een zo lang mogelijke looptijd, omdat het rentepercentage dan zo laag mogelijk is. In de praktijk werkt het anders. Bij een langere looptijd betaal je namelijk ook langer rentekosten en hierdoor kan een lening alsnog duurder uitvallen.

Wil je geld lenen en ben je op zoek naar de beste deal? Kijk niet alleen naar de laagste debetrente en kortste looptijd, maar houd ook rekening met de totale (rente)kosten van een lening en andere voorwaarden. Vergeet daarnaast niet verschillende leningen en aanbieders te vergelijken, zodat je zeker weet dat je geld leent tegen de beste voorwaarden voor jou.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike in het bezit van Wft basis en op het moment bezig zijn Wft Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Waarvoor kan je geld lenen?
een vergrootglas met euro lenen teken

Waarvoor kan je geld lenen?

Mike van den Broek portret Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een auto?
een auto

Hoeveel geld kan ik lenen voor een auto?

Mike van den Broek portret Mike
Tips voor een onderhandse lening
euro biljet met een pijl naar links en een pijl naar rechts

Tips voor een onderhandse lening

Mike van den Broek portret Mike
0 reacties

Submit a comment