Kan je geld lenen met uitkering?

op basis van 0 beoordelingen

Ben je op zoek naar mogelijkheden om geld te lenen met een uitkering? Misschien heb je gehoord dat het lastig kan zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Bij Directgeld-lenen.nl ontvang je advies over geld lenen, zodat je goed geïnformeerd leningen vergelijkt en de beste deal vindt. In dit artikel vertellen we je alles over geld lenen met een uitkering: in welke situaties je geld kunt lenen, of het soort uitkering verschil maakt en waar je een lening afsluit als je een uitkering ontvangt.

een document met een check
|

Geld lenen met uitkering: is dit mogelijk?

Kan je lenen met een uitkering? Als je een uitkering ontvangt, kan geld lenen uitdagingen met zich meebrengen. Maar een lening afsluiten is niet onmogelijk. Kredietverstrekkers geven vaak de voorkeur aan aanvragers met een vast inkomen. Is dit inkomen afkomstig uit een uitkering? Ook dit kan gezien worden als een stabiel inkomen. 

Met welk type uitkering lening aanvragen?

Wil je een lening aanvragen met een uitkering? Het type uitkering dat je ontvangt speelt dan een belangrijke rol bij je mogelijkheden. Bepaalde uitkeringen vergroten je kansen op een lening, omdat ze als stabiel inkomen worden gezien. 

Geld lenen met WAO-uitkering

Heb je een WAO-uitkering? Als je niet meer wordt herkeurd, is de kans groot dat je geld kunt lenen. In deze gevallen wordt vaak 100% van je uitkering als inkomen beschouwd bij de berekening van je maximale leenbedrag.

Geld lenen met AOW-uitkering

Een van de voordelen van het lenen met een AOW-uitkering is dat deze uitkering doorgaans als een stabiele inkomstenbron wordt gezien. Dit betekent dat kredietverstrekkers deze uitkering zien als een betrouwbare bron van inkomsten, waardoor je lening eerder goedgekeurd wordt. Het bedrag dat je kunt lenen, hangt af van verschillende factoren. Denk aan je leeftijd, het bedrag van je maandelijkse AOW-uitkering en je financiële situatie. Meer weten over geld lenen als je met pensioen bent? Lees dan meer in dit artikel over geld lenen voor gepensioneerden.

Geld lenen met WIA-uitkering

Ontvang je een WIA IVA-uitkering en wordt deze niet meer herkeurd? Deze WIA-uitkering wordt vaak als stabiel inkomen gezien. In dat geval wordt 100% van je uitkering als inkomen beschouwd bij het aanvragen van een lening.

Maar ontvang je een WIA WGA-uitkering? Dan nemen kredietverstrekkers meestal maximaal 70% van je uitkering mee bij de berekening van je maximale leenbedrag. In zulke situaties kom je meestal alleen in aanmerking voor een lening als er een partner is met een vast dienstverband of een inkomen uit zelfstandigheid (langer dan 3 jaar zelfstandig).

Geld lenen met Wajong-uitkering

Heb je een langdurige Wajong-uitkering waarbij het maandelijkse inkomen vaststaat? Dan kun je ook een lening aanvragen. Houd er wel rekening mee dat alleenstaanden met een Wajong-uitkering mogelijk niet voldoende leencapaciteit hebben. 

In sommige gevallen is het mogelijk om een lening aan te vragen als er een partner is met een vast dienstverband of een inkomen uit zelfstandigheid (minimaal 3 jaar), net als bij een WIA WGA-uitkering.

Wanneer kun je geen geld lenen met een uitkering?

Natuurlijk zijn er situaties waarin geld lenen met een uitkering (over het algemeen) niet haalbaar is. Om welke uitkeringen het in deze situaties gaat? 

  • WW-uitkering: geld lenen met een WW-uitkering is meestal lastig. De reden is dat de maximale duur van een WW-uitkering slechts 24 maanden is. Deze looptijd van de uitkering is te kort om als stabiel inkomen mee te tellen en je lening af te betalen.
  • Bijstandsuitkering (WWB): ook met een bijstandsuitkering (WWB) is geld lenen meestal geen optie. Het inkomen uit een bijstandsuitkering ligt meestal tussen de 70% en 100% van het minimumloon. Dit is te laag om de kosten van een lening (aflossing plus rente) te kunnen dragen.

Invloed van een herkeuring op geld lenen met uitkering

Heb je te maken met een herkeuring van je uitkering? Dan kan dit gevolgen hebben voor je leenmogelijkheden. In veel gevallen nemen kredietverstrekkers bij een herkeuring maximaal 70% van je inkomen uit de uitkering mee bij de berekening van je maximale leenbedrag. 

De specifieke voorwaarden voor geld lenen met een herkeuring kunnen variëren tussen verschillende kredietverstrekkers. Sommige kredietverstrekkers kunnen terughoudender zijn om leningen te verstrekken aan mensen die momenteel een herkeuring ondergaan, terwijl anderen meer flexibiliteit bieden.

Waar kan ik geld lenen met een uitkering?

Wil je met een uitkering geld lenen en ben je benieuwd waar je terecht kunt? Afhankelijk van je persoonlijke situatie heb je verschillende mogelijkheden:

  • Geld lenen bij een officiële kredietverstrekker: heb je een uitkering die als stabiele vorm van inkomsten wordt gezien? Dan kun je een persoonlijke lening of ander krediet aanvragen bij een (online) kredietverstrekker.
  • Geld lenen bij gemeentelijke kredietbank (GKB): sommige gemeenten bieden leningen aan via hun eigen kredietbanken. Deze leningen zijn speciaal ontworpen voor mensen met lagere inkomens, waaronder mensen met een uitkering. Deze leningen hebben vaak gunstige voorwaarden en lagere rentetarieven dan commerciële leningen. Kun je geen persoonlijke lening krijgen, omdat je uitkering niet als stabiele inkomstenbron wordt gezien? Neem contact op met de kredietbank van jouw gemeente om te informeren naar de beschikbare opties en de voorwaarden.
  • Geld lenen bij familie of vrienden: als je geen reguliere lening krijgt met een uitkering, is de onderhandse lening een andere mogelijkheid. Dit is een lening die je afsluit bij een familielid, vriend of een andere particulier. Onderhandse leningen kunnen minder formeel zijn dan leningen van financiële instellingen, maar ook bij deze leenvorm is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen. 

Vergelijk deals bij Directgeld-lenen.nl

Bij Directgeld-lenen.nl geloven we in eerlijke en transparante informatie, zodat je goed geïnformeerd beslissingen kunt nemen over je financiële toekomst. Laat je adviseren over de mogelijkheden om geld te lenen met een uitkering, vergelijk beschikbare leningen met elkaar en kies de lening die het beste bij jouw situatie past.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een zelf overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike bezig zijn Wft Basis en Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Wat kost geld lenen?
een bonnetje

Wat kost geld lenen?

Aflossing van lening berekenen
een kaart met een euro teken er op

Aflossing van lening berekenen

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Hoe werkt een lening in box 3?
een stapel biljetten

Hoe werkt een lening in box 3?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek

Ook interessant

Hoelang duurt lening aanvragen en goedkeuring?
persoon met een klok

Hoelang duurt lening aanvragen en goedkeuring?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Leasen of geld lenen?
Een weegschaal

Leasen of geld lenen?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Leennorm van consumptief krediet berekenen
een krant

Leennorm van consumptief krediet berekenen

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
0 reacties

Submit a comment

Naar boven