Lening afgewezen: wat nu?

based on 0 reviews

Stel je voor: je staat onverwacht voor een grote financiële uitgave, maar hebt hier niet voldoende (spaar)geld voor achter de hand. Geld lenen is voor veel mensen dan een volgende stap. Maar wat als je lening wordt afgewezen? In dit artikel lees je waarom een lening afgewezen wordt en wat je kunt doen als je aanvraag afgewezen is.

zak geld met een kruis er door
|

Waarom wordt een lening afgewezen?

Heb je een lening aangevraagd, maar is deze aanvraag afgewezen? Een lening kan om verschillende redenen worden afgewezen. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom een kredietverstrekker een leningaanvraag kan afwijzen:

  • Negatieve BKR-registratie
  • Onvoldoende financiële ruimte
  • Voorwaarden van de kredietverstrekker
  • Problemen met de documentatie
  • Gokgedrag

Lening afgewezen door negatieve BKR-registratie

Een van de meest voorkomende redenen voor afwijzing is een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Met een negatieve BKR-codering heb je betaalachterstanden op één of meerdere leningen en kun je nergens een lening afsluiten. Dit kan pas weer als je BKR-registratie is verwijderd. Dit gebeurt meestal 5 jaar na het aflossen van de lening(en).

Lening afgewezen door onvoldoende financiële ruimte

Ga je geld lenen? Dan berekent de kredietverstrekker hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Hiervoor kijkt de kredietverstrekker naar je inkomen en je vaste lasten. Je moet, naast de maandelijkse aflossing en rente op je lening, voldoende geld overhouden om je vaste lasten en boodschappen te kunnen betalen. Het bedrag dat je moet overhouden om van te leven noemen we je leennorm.

Soms is het door jou aangevraagde leenbedrag te hoog voor je leennorm. Het bedrag is dan niet verantwoord om te lenen in jouw financiële situatie. De kredietverstrekker wijst je lening af. Ook bij andere banken of kredietverstrekkers kun je het door jou aangevraagde bedrag niet lenen. Een kredietverstrekker leent je in sommige gevallen wellicht wel een lager bedrag.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan als je een lening aanvraagt? Bereken dan eerst je maximale leenbedrag. Zo weet je zeker dat je lening niet wordt geweigerd door onvoldoende financiële ruimte.

Afwijzing door voorwaarden van de kredietverstrekker

Verschillende kredietverstrekkers hanteren specifieke voorwaarden voor het verstrekken van leningen. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kan je aanvraag voor een lening afgewezen worden. Dit kan onder meer betrekking hebben op:

  • Afgewezen lening door arbeidscontract: je kunt bijvoorbeeld geen geld lenen zonder vast contract, omdat je werkzaam bent als zzp’er of uitzendkracht, of een (bijstands)uitkering hebt.
  • Afgewezen lening door leeftijd: je bent te jong of te oud volgens de kredietverstrekker.

Aanvraag lening geweigerd door problemen met de documentatie

Als je een offerte aanvraagt bij een kredietverstrekker, vraagt deze ook altijd om een aantal documenten. Denk aan een geldig legitimatiebewijs, bankafschriften, loonstroken, en eventueel een intentieverklaring van je werkgever als je een tijdelijk contract hebt.

De kredietverstrekker kijkt of de gegevens op de documenten overeenkomen met de gegevens die je bij je leningaanvraag hebt ingevuld. Blijkt dat de door jou ingevulde gegevens niet kloppen? Dan berekent de kredietverstrekker aan de hand van de documenten opnieuw hoeveel geld je kunt lenen. Soms wordt je aanvraag alsnog afgewezen.

Lening aanvraag afgewezen door gokgedrag

Kredietverstrekkers kunnen ook je uitgavenpatroon analyseren om mogelijke financiële risico’s vast te stellen. Als je regelmatig gokt of aanzienlijke bedragen uitgeeft aan kansspelen, kan dit als een risico worden beschouwd en kan je lening aanvraag worden afgewezen.

Lening aanvraag afgewezen: wat kan je doen?

Wat kan je doen als je geen lening kunt krijgen? De eerste stap is: de reden voor de afwijzing begrijpen. Zoals je hierboven hebt gezien, kan een afwijzing allerlei redenen hebben. Dit kan variëren van een negatieve registratie bij het BKR tot het niet voldoen aan specifieke voorwaarden van de kredietverstrekker. Door te weten waarom kredietverstrekkers geen lening willen verstrekken, kun je gericht actie ondernemen. Zodra je begrijpt waarom je aanvraag is geweigerd, zijn er een aantal stappen die je kunt overwegen. We bespreken ze hier een voor een.

Controleer je financiën

Als je lening is afgewezen vanwege financiële problemen, is het essentieel om je financiën te verbeteren. Dit kan onder meer inhouden dat je je schulden aflost, gaat sparen, of je uitgaven beheert om meer financiële ruimte te creëren.

Controleer je BKR-registratie

Als je BKR-registratie de oorzaak is van de afwijzing, is het belangrijk om te controleren wat er geregistreerd staat. Als er fouten in je BKR-registratie zijn, moet je deze corrigeren. Zijn de negatieve registraties terecht? Werk dan aan het herstellen van je kredietgeschiedenis zodat je in de toekomst weer in aanmerking komt voor leningen.

Stabiliseer je financiën en probeer opnieuw

Een stabiel inkomen kan je kansen op goedkeuring vergroten. Als je een tijdelijk contract hebt, kan het helpen om over te stappen naar een vast contract voordat je opnieuw een lening aanvraagt.

Als je lening is afgewezen vanwege gokgedrag, is het raadzaam om een tijdje te stoppen met gokken en je financiën te stabiliseren. Na enige tijd kun je opnieuw een lening aanvragen, mogelijk bij een andere kredietverstrekker.

Vergelijk kredietverstrekkers

Iedere kredietverstrekker hanteert eigen voorwaarden. Het kan baat hebben om verschillende financieringsopties en kredietverstrekkers te vergelijken voordat je een nieuwe aanvraag indient. Sommige kredietverstrekkers zijn mogelijk bereid om leningen te verstrekken aan mensen met specifieke financiële situaties.

Vraag om hulp of advies

Is je leningaanvraag afgewezen? Dit kan frustrerend zijn, maar zoals je ziet zijn er altijd oplossingen. Het hebben van een goede financiële basis vergroot je kansen op goedkeuring van een aanvraag in de toekomst. Kom je er zelf niet uit of worden je aanvragen voor een lening overal geweigerd? Het kan verstandig en behulpzaam zijn om advies in te winnen bij een financieel adviseur.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment