Lening vervroegd en boetevrij aflossen

based on 0 reviews

Je hebt een lopende lening en betaalt maandelijks een bedrag af. Wat als je meer wilt aflossen dan afgesproken: kan dit zomaar of wordt er een boeterente gerekend?

een portemonee
|

Wat is boetevrij aflossen?

Boetevrij aflossen betekent dat je je lening (deels) eerder aflost dan afgesproken. Bij een persoonlijke lening geldt een vaste looptijd en rente. De kredietverstrekker weet hierdoor precies hoeveel rente hij ontvangt. Wil je meer betalen dan dit vaste maandbedrag en brengt je kredietverstrekker hier geen extra kosten voor in rekening? Dan heet dit boetevrij aflossen.

Een lening aflossen mag altijd. Als je extra boetevrij aflost, kost dit de kredietverstrekker rente-inkomsten. Om die inkomsten te compenseren werd voorheen vaak een boeterente in rekening gebracht. Bij de meeste kredietverstrekkers is dit tegenwoordig gratis, maar bij een enkele dien je alsbig een boete te betalen. Dit is doorgaans bij leningen die al een aantal jaren oud zijn en nog oude voorwaarden hebben.

Is de looptijd van de leensom langer dan 12 maanden, dan betaal je een boete van maximaal 1% van het openstaande saldo. Staat de leensom nog korter dan 12 maanden open dan betaal je een boete van maximaal 0,5% van de leensom.

Bij de volgende twee kredietverstrekkers betaal je altijd een boete wanneer je besluit vervoegd af te lossen.

 • De persoonlijke perspectief lening van BNP Paribas
 • De persoonlijke lening van Santander

Wanneer je een gedeelte van je persoonlijke lening aflost dan heeft dit financiële gevolgen. Zo is het bedrag niet meer opneembaar, maar staat daar tegenover dat je lagere maandlasten hebt wat betreft je lening.

Heb je nog een doorlopend krediet? een doorlopend krediet mag je altijd boetevrij aflossen.

Waarom lening vervroegd aflossen?

Er zijn verschillende redenen om een lening vervroegd af te lossen. Bij een persoonlijke lening betaal je je kredietverstrekker een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en deels uit rente. Je betaalt gedurende de looptijd iedere maand een vast percentage aan rente over het nog af te lossen bedrag.

Lening eerder aflossen

Geld lenen kost geld. Wanneer je extra aflost, verlaag je het openstaande bedrag. Bij een persoonlijke lening staat het maandbedrag vast, maar je looptijd wordt wel korter. Dit betekent dat je de lening eerder aflost dan afgesproken, waardoor je ook minder maanden rente betaalt.

Hoe mijn persoonlijke lening boetevrij aflossen?

Wil je een persoonlijke lening extra of vervroegd afbetalen? Hoe je de persoonlijke lening extra aflost, verschilt per kredietverstrekker. Check dus altijd bij je kredietverstrekker of je boetevrij mag aflossen en hoe dit precies werkt.

Goed om te weten: is de rente van de lening fiscaal aftrekbaar en los je de lening vervroegd af? Dan heeft dit invloed op je fiscale voordeel. Hoe meer je aflost, hoe minder rente je betaalt en hoe lager je renteaftrek wordt.

Veelgestelde vragen

Extra aflossen op je lening kan je op verschillende manieren doen.

 1. Aflossen via je digitale bankomgeving.
  Dit is een persoonlijke en beveiligde omgeving waar jij vanuit je luie stoel je bankzaken kunt regelen. Om extra af te lossen ga je op zoek naar de link ‘Direct aflossen’.
 2. Aflossen via iDEAL.
  Wanneer je het niet prettig vindt om gebruik te maken van je persoonlijke bankomgeving, kan je er ook voor kiezen direct te betalen via iDEAL. Deze optie wordt vaak op de website aangeboden.
 3. Aflossen via een overschrijving.
  Wanneer je beide opties niet prettig vindt, is een overschrijving een goed alternatief. Het IBAN-nummer waar je het bedrag naar over moet maken is op de website en/of bankpost duidelijk vermeld. Vergeet niet je contractnummer en naam duidelijk te vermelden bij de overschrijving.

Hoe lang het precies duurt voordat een extra aflossing is verwerkt is lastig te zeggen. Dit komt doordat de verwerkingstijd verschilt per bank. Over het algemeen worden aflossingen binnen enkele werkdagen verwerkt. Dit wordt dan ook zichtbaar in je online bankomgeving. Op die manier controleer je gemakkelijk of de extra aflossing goed gegaan is.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment