Minimale leeftijd voor lening afsluiten

based on 0 reviews

Wil je geld lenen in Nederland? Dan zijn er verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Een van deze voorwaarden is leeftijd. Hoe oud moet je minimaal zijn om een lening af te sluiten en verschilt de minimumleeftijd per financieringsvorm?

Hoe oud je precies moet zijn, hangt af van de bank of kredietverstrekker en het type lening dat je overweegt. In dit artikel vertellen we je alles over de minimumleeftijd voor een lening. Ook bespreken we hoe je als jongere geld kunt lenen.

18+
|

Lening aanvragen: 18 jaar of andere leeftijdsgrens?

Wettelijk gezien is de minimumleeftijd van geld lenen 18 jaar. Geldverstrekkers mogen geen geld lenen aan minderjarigen. In de praktijk is de minimale leeftijd meestal 21 jaar of ouder (23 jaar of 25 jaar). De minimale leeftijd waarop je een lening kunt krijgen, verschilt per financieringsvorm en per kredietverstrekker. De bekendste leningen voor jongeren onder de 21 jaar zijn de persoonlijke leningen

Geld lenen onder 18 jaar

Wil je geld lenen onder de 18 jaar? Dit is wettelijk gezien niet mogelijk. Je kunt in deze situatie alleen een lening afsluiten waar je ouders voor tekenen.

Persoonlijke lening aanvragen voor jongeren

De persoonlijke lening is verreweg de meest populaire leenvorm, voor mensen van alle leeftijden. Het is de ideale optie als je iets wilt kopen waarvan je de totale kosten al weet, zoals een scooter of auto.

Bij een persoonlijke lening ontvang je het geleende bedrag in één keer op je betaalrekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente over het geleende bedrag blijft constant, evenals de looptijd (de periode waarin je de lening terugbetaalt). Dit betekent dat je precies weet hoeveel de lening je gaat kosten.

Minimumleeftijd voor persoonlijke leeftijd

Wil je geld lenen als 19-jarige? Ben je 21 jaar en heb je geld nodig? Hoewel wettelijk gezien de minimumleeftijd voor een persoonlijke lening 18 jaar is, kan dit in de praktijk variëren. Sommige kredietverstrekkers hanteren een grens van 18 jaar, anderen verstrekken pas leningen vanaf 21 jaar of zelfs ouder. Als je als jongere op zoek bent naar een persoonlijke lening, is het dus verstandig om verschillende opties te vergelijken.

VerstrekkerLeningMinimum leeftijd
ABN AMROPersoonlijke lening21
BNP ParibasPersoonlijkste Basis Lening21
BNP ParibasPersoonlijkste Lening21
BNP ParibasPersoonlijkste Senior Lening66
BNP Paribas HuiseigenarenPersoonlijkste Senior Lening Huiseigenaren66
DEFAMPersoonlijke Lening21
DEFAMWoonlening21
DEFAM HuiseigenaarHuiseigenaar Persoonlijke Lening21
DEFAM PremiumPremium Persoonlijke lening24
DEFAM PremiumWoonlening Premium24
Directa.nlFlex en Zeker Lening21
Directa.nlPersoonlijke lening21
Directa.nlPersoonlijke Lening voor Ondernemer21
Directa.nlPersoonlijke Lening voor Senioren70
FreoPersoonlijke lening18
INGPersoonlijke lening18
Lender & SpenderGo Green lening21
Lender & SpenderPersoonlijke lening21
Lloyds BankPersoonlijke Lening18
QanderFlex en Zeker Lening21
QanderPersoonlijke Lening21
QanderPersoonlijke Lening voor Ondernemer21
QanderPersoonlijke Lening voor Senioren59
SantanderPersoonlijke lening18

Lastig geld lenen onder de 21 jaar? Onderhandse lening

Hoeveel je kunt lenen, is afhankelijk van je financiële situatie. Banken en kredietverstrekkers beoordelen een lening aanvraag op basis van je inkomsten en uitgaven. Iemand van 18 jaar of 21 jaar heeft in veel gevallen nog een laag of onstabiel inkomen, waardoor het leenbedrag beperkt is. Het kan ook voorkomen dat een jongere van deze leeftijd helemaal niet in aanmerking komt voor een lening of krediet.

Is dit het geval voor jou? Een onderhandse lening kan dan een goed alternatief zijn. Deze lening sluit je niet af bij een bank of geldverstrekker, maar bij je ouders, familie of vrienden. Samen met de andere partij bepaal je de voorwaarden van de lening, zoals rente, looptijd, aflossing en het leenbedrag. Je legt alles vast in een leenovereenkomst en weet precies waar je aan toe bent. Deze leenvorm is een uitkomst als een officiële lening afsluiten onder 21 jaar niet lukt.

Let op: de rente die je betaalt bij deze onderhandse lening moet marktconform zijn. Dit betekent dat deze niet veel mag afwijken van de rentetarieven die een gemiddelde bank hanteert voor een vergelijkbare lening.

Minimum leeftijd voor studiefinanciering

Zelfs als je nog minderjarig bent, kun je studiefinanciering aanvragen voor een hbo- of universitaire studie, maar hiervoor is wel toestemming van je ouders vereist. Studiefinanciering is dus niet altijd een gift, het kan ook een lening worden als je binnen een bepaalde periode niet je diploma behaalt.

Voor het mbo gelden andere regels. Voor mbo-opleidingen op niveau 1 en 2 zijn de basisbeurs en aanvullende beurs altijd giften. Bij mbo-opleidingen op niveau 3 en 4 is dit een lening, die pas in een gift wordt omgezet zodra je minimaal een diploma op niveau 3 behaalt.

Meer weten over studieleningen? Lees dit artikel over geld lenen als student.

Is geld lenen voor jongeren via roodstand mogelijk?

Rood staan op je betaalrekening wordt ook beschouwd als een vorm van lenen. Bij de meeste banken is de minimumleeftijd om rood te staan 18 jaar. Voor die tijd wordt je vaak nog niet als financieel verantwoordelijk gezien. Sommige banken staan echter al toe dat je vanaf 16 jaar rood kunt staan, maar dan is toestemming van je ouders vereist. Zij zijn in deze situatie namelijk verantwoordelijk als je de roodstand niet kunt terugbetalen. Wees voorzichtig met rood staan op je betaalrekening. De rente hiervoor kan oplopen tot wel 10%.

Verstandig geld lenen onder de 21 jaar of 18 jaar

Zodra je meerderjarig bent, is het in principe wettelijk toegestaan om geld te lenen. In de praktijk hanteren verschillende kredietverstrekkers verschillende minimumleeftijden en de leeftijdsgrens varieert ook per soort financiering. Wil je geld lenen als 21-jarige, 18-jarige of op een andere jonge leeftijd? Geld lenen kost geld. Let daarom op dat je alleen geld leent als het echt noodzakelijk is en laat je altijd goed informeren voordat je een lening aanvraagt.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment