Minimale leeftijd voor lening afsluiten

op basis van 0 beoordelingen

Wil je geld lenen in Nederland? Dan zijn er verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Een van deze voorwaarden is leeftijd. Hoe oud moet je minimaal zijn om een lening af te sluiten en verschilt de minimumleeftijd per financieringsvorm?

Hoe oud je precies moet zijn, hangt af van de bank of kredietverstrekker en het type lening dat je overweegt. In dit artikel vertellen we je alles over de minimumleeftijd voor een lening. Ook bespreken we hoe je als jongere geld kunt lenen.

18+
|

Lening aanvragen: 18 jaar of andere leeftijdsgrens?

Wettelijk gezien is de minimumleeftijd van geld lenen 18 jaar. Geldverstrekkers mogen geen geld lenen aan minderjarigen. In de praktijk is de minimale leeftijd meestal 21 jaar of ouder (23 jaar of 25 jaar). De minimale leeftijd waarop je een lening kunt krijgen, verschilt per financieringsvorm en per kredietverstrekker. De bekendste leningen voor jongeren onder de 21 jaar zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet (flexibele lening).

Geld lenen onder 18 jaar

Wil je geld lenen onder de 18 jaar? Dit is wettelijk gezien niet mogelijk. Je kunt in deze situatie alleen een lening afsluiten waar je ouders voor tekenen.

Persoonlijke lening aanvragen voor jongeren

De persoonlijke lening is verreweg de meest populaire leenvorm, voor mensen van alle leeftijden. Het is de ideale optie als je iets wilt kopen waarvan je de totale kosten al weet, zoals een scooter of auto.

Bij een persoonlijke lening ontvang je het geleende bedrag in één keer op je betaalrekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente over het geleende bedrag blijft constant, evenals de looptijd (de periode waarin je de lening terugbetaalt). Dit betekent dat je precies weet hoeveel de lening je gaat kosten.

Minimumleeftijd voor persoonlijke leeftijd

Wil je geld lenen als 19-jarige? Ben je 21 jaar en heb je geld nodig? Hoewel wettelijk gezien de minimumleeftijd voor een persoonlijke lening 18 jaar is, kan dit in de praktijk variëren. Sommige kredietverstrekkers hanteren een grens van 18 jaar, anderen verstrekken pas leningen vanaf 21 jaar of zelfs ouder. Als je als jongere op zoek bent naar een persoonlijke lening, is het dus verstandig om verschillende opties te vergelijken.

Geld lenen vanaf 18 jaar met een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een andere bekende financieringsvorm. Deze vorm van financieren is flexibeler. Het is vooral handig als je gedurende een bepaalde periode extra geld achter de hand wilt hebben. Tegenwoordig kun je geen nieuwe doorlopende kredieten meer afsluiten. Je kunt wel een alternatief aanvragen, namelijk de flexibele lening.

Bij een doorlopend krediet of flexibele lening is discipline erg belangrijk. Je kunt namelijk de eerste jaren onbeperkt geld opnemen en aflossen, zolang je onder het kredietlimiet blijft. Hierdoor kan dit krediet in de praktijk hoge kosten met zich meebrengen.

Bij deze financieringsvorm met kredietlimiet geldt hetzelfde als bij persoonlijke leningen: wat de daadwerkelijke minimumleeftijd is van de financiering verschilt per aanbieder.

Lastig geld lenen onder de 21 jaar? Onderhandse lening

Hoeveel je kunt lenen, is afhankelijk van je financiële situatie. Banken en kredietverstrekkers beoordelen een lening aanvraag op basis van je inkomsten en uitgaven. Iemand van 18 jaar of 21 jaar heeft in veel gevallen nog een laag of onstabiel inkomen, waardoor het leenbedrag beperkt is. Het kan ook voorkomen dat een jongere van deze leeftijd helemaal niet in aanmerking komt voor een lening of krediet.

Is dit het geval voor jou? Een onderhandse lening kan dan een goed alternatief zijn. Deze lening sluit je niet af bij een bank of geldverstrekker, maar bij je ouders, familie of vrienden. Samen met de andere partij bepaal je de voorwaarden van de lening, zoals rente, looptijd, aflossing en het leenbedrag. Je legt alles vast in een leenovereenkomst en weet precies waar je aan toe bent. Deze leenvorm is een uitkomst als een officiële lening afsluiten onder 21 jaar niet lukt.

Let op: de rente die je betaalt bij deze onderhandse lening moet marktconform zijn. Dit betekent dat deze niet veel mag afwijken van de rentetarieven die een gemiddelde bank hanteert voor een vergelijkbare lening.

Minimum leeftijd voor studiefinanciering

Zelfs als je nog minderjarig bent, kun je studiefinanciering aanvragen voor een hbo- of universitaire studie, maar hiervoor is wel toestemming van je ouders vereist. Studiefinanciering is dus niet altijd een gift, het kan ook een lening worden als je binnen een bepaalde periode niet je diploma behaalt.

Voor het mbo gelden andere regels. Voor mbo-opleidingen op niveau 1 en 2 zijn de basisbeurs en aanvullende beurs altijd giften. Bij mbo-opleidingen op niveau 3 en 4 is dit een lening, die pas in een gift wordt omgezet zodra je minimaal een diploma op niveau 3 behaalt.

Meer weten over studieleningen? Lees dit artikel over geld lenen als student.

Is geld lenen voor jongeren via roodstand mogelijk?

Rood staan op je betaalrekening wordt ook beschouwd als een vorm van lenen. Bij de meeste banken is de minimumleeftijd om rood te staan 18 jaar. Voor die tijd wordt je vaak nog niet als financieel verantwoordelijk gezien. Sommige banken staan echter al toe dat je vanaf 16 jaar rood kunt staan, maar dan is toestemming van je ouders vereist. Zij zijn in deze situatie namelijk verantwoordelijk als je de roodstand niet kunt terugbetalen. Wees voorzichtig met rood staan op je betaalrekening. De rente hiervoor kan oplopen tot wel 10%.

Verstandig geld lenen onder de 21 jaar of 18 jaar

Zodra je meerderjarig bent, is het in principe wettelijk toegestaan om geld te lenen. In de praktijk hanteren verschillende kredietverstrekkers verschillende minimumleeftijden en de leeftijdsgrens varieert ook per soort financiering. Wil je geld lenen als 21-jarige, 18-jarige of op een andere jonge leeftijd? Geld lenen kost geld. Let daarom op dat je alleen geld leent als het echt noodzakelijk is en laat je altijd goed informeren voordat je een lening aanvraagt.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een zelf overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike bezig zijn Wft Basis en Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Hier moet je op letten bij het afsluiten van een lening
een kluis

Hier moet je op letten bij het afsluiten van een lening

Lage rente: 3x profiteren
dalende trend

Lage rente: 3x profiteren

Is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar van de belasting?
euro teken

Is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar van de belasting?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek

Ook interessant

Hoelang duurt lening aanvragen en goedkeuring?
persoon met een klok

Hoelang duurt lening aanvragen en goedkeuring?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Leasen of geld lenen?
Een weegschaal

Leasen of geld lenen?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Leennorm van consumptief krediet berekenen
een krant

Leennorm van consumptief krediet berekenen

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
0 reacties

Submit a comment

Naar boven