Waarvoor kan je geld lenen?

op basis van 0 beoordelingen

Waarvoor kan je allemaal geld lenen? Vaak is het eerste waar we aan denken een verbouwing. Maar naast dat geld lenen voor een verbouwing een goede investering is, zijn er meer zaken waarvoor je geld kan lenen. Wat dacht je van het kopen van een autocamper of boot? Maar ook het renoveren van je badkamer of keuken is een goede optie op geld te lenen. Wij leggen je uit welke lening het beste past bij een heel aantal zaken waarvoor je geld kunt lenen.

een vergrootglas met euro lenen teken
|

Aanschaf voertuigen

Auto

Soms is het kopen van een auto pure noodzaak, soms is het een droom. Maar in beide gevallen is het interessant een lening te vinden met de beste voorwaarden en de laagste rente. Geld lenen voor een auto kan via een persoonlijke lening en via een doorlopend krediet. Wanneer mensen lenen voor de aanschaf van een auto kiezen zij meestal voor de persoonlijke lening.

De persoonlijke lening is ideaal voor de aanschaf van een auto omdat je het bedrag dat je leent in één keer op je rekening gestort krijgt. De rente, het maandtermijn en de looptijd van de lening staan vast en zijn voor het tekenen dus al bekend. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel het je per maand gaat kosten. Ook weet je wanneer je de auto volledig zal hebben afgelost. Belangrijk hierbij is dat de looptijd van de lening korter blijft dan de tijd die je verwacht rond te rijden met deze auto. Het zou namelijk erg vervelend zijn dat je nog aan het afbetalen bent terwijl je de auto al niet meer hebt.

Findio autolening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 12 tot 72 maanden looptijd
rente vanaf7,49%

Freo auto financiering

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 6 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf6,8%

Motor

Een motor kan ideaal zijn wanneer je elke dag via die drukke snelweg naar je werk moet rijden. Niet meer in de file staan bespaart je op jaarbasis enorm veel tijd. Het geld lenen voor de aanschaf van een motor kan je doen via de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Net als bij de aanschaf van een auto wordt ook bij de aanschaf van een motor meestal gekozen voor de persoonlijke lening.

Wat maakt in dit geval de persoonlijke lening zo interessant? Een motor gaat niet je hele leven mee en misschien ook niet zo lang als een auto. Er zijn genoeg mensen die een aantal jaar motorrijden en daarna besluiten deze weer te verkopen. Kies je voor een persoonlijke lening, dan is voordat je de lening afsluit precies uit te rekenen hoeveel je per maand kwijt zal zijn aan aflossing en rente. Plus je kunt uitrekenen hoelang de looptijd van de lening zal zijn en wanneer je deze volledig hebt afgelost. Zo voorkom je dat je de motor nog aan het aflossen bent, terwijl je deze al hebt verkocht of weggedaan. Heb je de lening eenmaal afgelost, kan je het geld niet meer opnemen voor iets anders. Zo voorkom je dat je spullen koopt waarvan je eigenlijk helemaal niet van plan was deze te kopen.

Boot

Er zijn meerdere mogelijkheden om een boot te financieren. Zo kan je ervoor kiezen om de boot te financieren bij de verkopende partij, een scheepshypotheek af te sluiten of de boot te financieren met een lening. Naar de laatste optie gaat onze voorkeur uit, omdat dat in de meeste gevallen ook de goedkoopste oplossing blijkt te zijn.

Geld lenen bij een kredietverstrekker kan in verschillende vormen. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet. Wat in jouw geval het verstandigst is hangt af van de situatie. Koop je een boot waaraan voorlopig geen groot onderhoud gedaan hoeft te worden, dan wil je deze waarschijnlijk het liefst in één keer aflossen. Dit is mogelijk wanneer je kiest voor een persoonlijke lening. Kies niet automatisch voor de langste looptijd omdat de rente dan het laagst is. Bereken hoeveel je maandelijks kunt aflossen en kies er vervolgens voor om zo snel mogelijk af te lossen. Op deze manier ben je de minste kosten kwijt aan de rente bovenop het leenbedrag.

Koop je een boot waaraan je nog het een en ander wil opknappen en zullen er nog meerdere grote uitgaven volgen, dan is een doorlopend krediet de beste keuze. Bij een doorlopend krediet bepaal je namelijk zelf wanneer je welk bedrag opneemt. Ook mogen afgeloste bedragen opnieuw worden opgenomen.

Caravan

Gaan en staan waar je maar wilt, dat is het grote voordeel van op vakantie gaan met een caravan. Eenmaal een plekje gevonden, kan je er heerlijk met je eigen auto op uitgaan. De aanschaf van zo’n handige caravan is alleen niet goedkoop. Om die reden kiezen de meeste mensen ervoor dit te financieren via de dealer of via een lening. Onze voorkeur gaat uit naar het financieren via een lening. Je kunt je schuld op deze manier direct aflossen bij de dealer waardoor de caravan dezelfde dag nog jouw volledige eigendom is.

De meeste geschikte lening voor een caravan is een persoonlijke lening. Je leent het bedrag dat je nodig hebt om de caravan direct af te kunnen betalen bij de dealer. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing plus rente aan de kredietverstrekker. De rente staat vast wanneer je kiest voor een persoonlijke lening. Je weet dus van te voren hoeveel je per maand kwijt bent en hoelang het duurt voordat je de lening volledig hebt afgelost bij de kredietverstrekker. Let er op dat de looptijd van de lening korter is dan de gebruiksduur van de caravan. Zo voorkom je afbetalen terwijl je de caravan niet meer in je bezit hebt.

Camper

Een camper geeft je zowel comfort als gehele vrijheid wanneer je ermee op vakantie gaat. Je rijdt overal naar toe waarheen je maar wil. Geen vieze campingdouches meer, dankzij jouw nieuwe camper. Helaas is de aanschaf van een camper niet voordelig en zullen veel mensen er een lening voor af moeten sluiten.

Wanneer je vooraf weet hoeveel de camper die jij wil kopen gaat kosten, kan je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Je weet dan precies hoeveel je leent, hoeveel je per maand kwijt bent en hoelang het duurt voordat je de lening hebt afgelost. Heb je een camper gezien waaraan nog het een en ander verbouwd of gerepareerd moet worden, dan kan je kiezen voor een doorlopend krediet. Je bepaalt zelf wanneer je welk bedrag opneemt. Valt de reparatie aan de camper toch wat duurder uit? Dan kan je eenvoudig een afgelost bedrag opnieuw opnemen.

Verbouwing woning

Verbouwing

Een verbouwing kan je op meerdere manieren financieren. Het kan zijn dat je genoeg geld hebt voor de verbouwing, maar in de meeste gevallen kiest men ervoor de huidige hypotheek uit te breiden of een lening af te sluiten. Het uitbreiden van de hypotheek wordt door de hoge afsluitkosten pas interessant vanaf 25.000 euro. Daar komt bij dat je rekening moet houden met een aflossingsperiode van 30 jaar. Een lening afsluiten voor het verbouwen van je woning biedt meer mogelijkheden en meer vrijheid.

“Wist je dat je 5% van het budget moet reserveren voor onvoorziene kosten?“

Sta je op het punt je huis te verbouwen, dan kan je kiezen uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Weet je vooraf hoeveel de verbouwing gaat kosten? Dan kan je kiezen voor een persoonlijke lening. Je ontvang het bedrag in één keer op je rekening en betaalt vervolgens iedere maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Deze lening biedt een hoop zekerheid. Het totaalbedrag, de looptijd en de rente staan vast en kunnen tijdens het aflossen ook niet wijzigen. Sluit je de persoonlijke lening af voor het verbeteren van je woning en los je tijdens de looptijd af, dan is de rente aftrekbaar.

Weet je van te voren niet precies hoeveel de verbouwing gaat kosten en op welk moment je een groot bedrag nodig zal hebben? Dan kan je kiezen voor een doorlopend krediet. Je bepaalt vooraf een kredietlimiet, maar bent er vervolgens vrij in wanneer je welk bedrag opneemt. Ook afgeloste bedragen zijn opnieuw op te nemen. Op deze manier houd je tijdens de gehele verbouwing extra financiële ruimte.

Renovatie

Voor het financieren van een renovatie wordt vaak gedacht aan het afsluiten van een tweede hypotheek. Maar wist je dat dit pas interessant is wanneer je meer leent dan 25.000 euro? Niet elke verbouwing hoeft zoveel te kosten. Het is dan goedkoper om een lening af te sluiten, zonder kosten voor een adviseur, taxatie en notaris. Na het aanvragen van de lening heb je al na enkele dagen toegang tot het geld. In het geval van een hypotheek zal dit ongeveer vier weken duren.

Als je besluit een lening af te sluiten voor het renoveren van je woning, kan je kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De persoonlijke lening heeft als voordeel dat je het totaalbedrag direct op je rekening gestort krijgt en altijd weet waar je aan toe bent. De rente en de looptijd staan vast waardoor je weet wat je per maand kwijt bent en hoelang het duurt voordat je de lening volledig hebt afgelost. De rente voor het renoveren van je woning is wanneer je kiest voor een persoonlijke lening aftrekbaar. Het doorlopend krediet heeft als voordeel dat je voor langere tijd meer financiële ruimte hebt en eigen baas bent over wanneer je welk bedrag opneemt, aflost en eventueel zelfs opnieuw opneemt.

Dakkapel

Het is één van de meest voorkomende projecten in ons huis: het maken van een dakkapel. Hiermee creëer je extra ruimte voor een slaapkamer, een werkplek of een ruimere zolder. Met een dakkapel breng je altijd meer ruimte en meer licht in huis. Voordat deze dakkapel daadwerkelijk op je woning zit, ben je al snel 4000 euro kwijt. Het kan daarom prettig zijn hiervoor een lening af te sluiten.

Je kunt de dakkapel financieren met zowel een persoonlijke lening als een doorlopend krediet. Door voor een persoonlijke lening te gaan houd je het overzichtelijk omdat je maandlasten vast staan en je precies weet wanneer de lening afbetaald zal zijn. Daar komt bij dat de rente aftrekbaar is van de inkomstenbelasting zolang je het geld gebruikt voor de verbetering van je woning. Kies je voor een doorlopend krediet dan heb je meer vrijheid. Je bepaalt zelf wanneer je welk bedrag opneemt, aflost en opnieuw opneemt. Valt de dakkapel toch duurder uit, dan is dat met een doorlopend krediet geen probleem. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt geleend.

Veel mensen kiezen ervoor om geld te lenen bij hun ‘huisbank’ omdat dat vertrouwd is. Toch zal je zien dat je door online kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken leningen vindt die een stuk goedkoper zijn. Grote banken vragen namelijk hogere rentes voor een lening dan dat online kredietverstrekkers dit doen. Ook zullen sommige kredietverstrekkers je korting bieden op een lening wanneer je aangeeft dat je woningeigenaar bent.

Keuken

Een nieuwe keuken betekent bijna altijd een grote uitgave. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om hiervoor te sparen, maar dat zal enige tijd duren. Je kunt er ook voor kiezen een lening af te sluiten en deze maandelijks af te lossen.

De meeste mensen die geld lenen voor een nieuwe keuken of het verbouwen van de huidige keuken kiezen voor een doorlopend krediet. Van te voren is moeilijk te bepalen hoeveel geld je aan de nieuwe keuken of verbouwing kwijt zal zijn. Er komen altijd extra kosten bij die van te voren niet ingecalculeerd waren, zoals het verleggen van leidingen of het tegelen van een muur. Het fijne aan een doorlopend krediet is dat je zelf bepaalt wanneer je welk bedrag opneemt en dat je aflost wanneer je daar die maand de financiële ruimte voor voelt. Mocht de verbouwing tegenvallen, dan kan je er voor kiezen om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Hiermee voorkom je dat je een nieuwe lening moet afsluiten.

Badkamer

Eindelijk dat ligbad, de regendouche of vloerverwarming in de badkamer? Met de verbouwing van je huidige badkamer kunnen deze wensen werkelijkheid worden. Het verbouwen van je badkamer kost alleen wel geld. Je kunt ervoor kiezen om hiervoor te sparen tot je het bedrag bij elkaar hebt. Je kan er ook voor kiezen een lening af te sluiten, de verbouwing alvast uit te voeren en de lening vervolgens terug te betalen.

Er zijn badkamerinstallateurs die een nieuwe badkamer aanbieden op afbetaling. Je betaalt jouw nieuwe badkamer dan aan hen af plus bijbehorende rente. Deze rentes zijn vaak erg hoog. Het is goedkoper om een lening af te sluiten en zo de verbouwing te financieren. Je vindt de goedkoopste lening door de online kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Je zal zien dat zij goedkoper zijn dan de grote banken waarbij je wellicht je hypotheek destijds hebt afgesloten.

“Het verschil tussen de goedkoopste en duurste lening voor een badkamer is zo’n 700 euro per jaar”

Directa persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €60.000 lenen
 • 24 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,70%

Qander persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 24 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf8,70%

BNP Paribas persoonlijke basis lening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 6 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf8,50%

Defam persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,40%

Defam Huiseigenarenkrediet

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,50%

Lender & Spender persoonlijke lening

 • Group 16 €2500 tot €25.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,50%

Freo persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 6 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf6,80%

Lloyds Bank persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €50.000 lenen
 • 24 tot 60 maanden looptijd
rente vanaf6,70%

Defam GreenLoans duurzaamheidslening

 • Group 16 €5000 tot €50.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf6,60%
Laagste rente

Santander persoonlijke lening

 • Group 16 €2500 tot €50.000 lenen
 • 24 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf10,40%

Defam persoonlijke lening premium

 • Group 16 €5000 tot 75.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,50%

Bij deze online kredietverstrekkers heb je de keuze uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet heeft als voordeel dat je tot een bepaald bedrag onbeperkt mag opnemen en aflossen. Blijk je toch wat extra’s nodig te hebben, dan is dat geen probleem. Je hoeft alleen rente te betalen over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt geleend. Maar je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening. De rente is in dat geval aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je zal in het geval van een persoonlijke lening nauwkeurig uit moeten rekenen hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing van je badkamer. Dit bedrag ontvang je in één keer op je rekening waarna je maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente afbetaalt. Kies voor een zo kort mogelijke looptijd tegen maandlasten die je goed kunt dragen. Op die manier sluit je het goedkoopst een lening af.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

 • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
 • Gratis & up-to-date advies
 • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een zelf overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike bezig zijn Wft Basis en Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

In 5 stappen een lening aanvragen
een euro biljet

In 5 stappen een lening aanvragen

Hoeveel geld kan ik lenen voor een auto?
een auto

Hoeveel geld kan ik lenen voor een auto?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Wat is een achtergestelde lening?
een leeg biljet

Wat is een achtergestelde lening?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek

Ook interessant

Geld lenen tegen de laagste rente
een trechter met een euro teken

Geld lenen tegen de laagste rente

Lage rente: 3x profiteren
dalende trend

Lage rente: 3x profiteren

Tips voor verantwoord geld lenen
een tekstwolkje met een euro teken

Tips voor verantwoord geld lenen

0 reacties

Submit a comment

Naar boven