Wat is de beste lening? Bestaat dat wel, dé beste lening? Volgens ons bestaat er niet één beste lening, maar wel voor iedereen de lening die het beste bij zijn of haar situatie past. In dit artikel leggen we je uit in welke situatie je het beste voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening of juist een doorlopend krediet kunt kiezen. Je zal zien dat er voor iedereen een passende leenvorm is. Ontdek nu welke leenvorm het beste bij jouw situatie past.
Het kiezen van een lening is niet eenvoudig en best een beetje spannend. Er komt wel het een en ander bij kijken. Je wilt niet iets over het hoofd zien en straks te veel betalen. Wij geven je 5 tips die het kiezen van de beste lening wat makkelijker maken.
1. Leningen vergelijken
Voordat je leningen gaat vergelijken, is het handig om een aantal zaken helder te hebben. Allereerst is het handig wanneer je weet welke lening het beste bij jouw situatie past. Om te ontdekken welke leenvorm het beste bij jou past, zal een kredietverstrekker vragen stellen over je persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan je woonsituatie, huidige contractvorm of in hoeveel tijd je de lening af wil lossen. Daarnaast is het ook belangrijk om van te voren te weten hoeveel je moet lenen. Je kunt bijvoorbeeld een inschatting maken van de verbouwingskosten of de kosten voor de aanschaf van een auto. Vervolgens is ook te berekenen hoeveel je kan lenen.
Het bedrag dat je kunt lenen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Het is daarom ontzettend belangrijk om altijd eerlijk en volledig antwoord te geven op vragen die gesteld worden. Alleen op die manier zal je ook de lening vinden die het beste bij jou past. Wanneer je ontdekt hebt welke lening het beste bij jou past, kan je de aanbieders met elkaar vergelijken en ontdekken waar de rente het laagst is.
2. Controleer de aanbieder
De aanbieder controleren, dat klinkt eenvoudig. Maar waar controleer je de aanbieder dan precies op?
Vergunning van de AFM of DNB Check of de kredietverstrekker een vergunning heeft van de AFM of DNB. Financiële ondernemingen moeten over een vergunning beschikken van de AFM of DNB om activiteiten te mogen verrichten in Nederland.
Onafhankelijke vergelijkingssite Controleer of je de leningen op een onafhankelijke vergelijkingssite vergelijkt. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat zij bepaalde leningen hoog in de zoekresultaten tonen, terwijl dit niet de leningen zijn die het beste bij jouw situatie passen.
Onprofessionele organisatie Wordt er gevraagd jouw persoonlijke gegevens naar een gratis hotmail of gmail account te sturen? Let dan extra goed op. Het kan zijn dat je met een onprofessionele organisatie te maken hebt.
Adviseur aan huis Biedt een adviseur zelf aan om bij jou thuis langs te komen? Dan spreken we van ‘colportage’. En dat is in overtreding met de wet. Wanneer zo’n adviseur thuis langs komt, kan het namelijk zo zijn dat je te weinig tijd hebt om alle stukken goed door te lezen. Sommige adviseurs zullen er ook kosten voor rekenen wanneer ze thuis langs komen.
Beslissen onder tijdsdruk Beslis nooit te snel, ook niet wanneer daar op aangedrongen wordt. Ben je op kantoor, neem de stukken en documenten dan altijd mee naar huis. En wanneer je het online toegestuurd krijgt, neem er dan ook ruim de tijd voor om alles goed door te lezen.
3. Kan je de lening op tijd aflossen?
Kies je voor een persoonlijke lening dan staat voordat je de lening afsluit al vast welk bedrag je iedere maand kwijt bent aan rente en aflossing.
4. Voorkom onterechte kosten
Weet wat de lening kost Het is ontzettend belangrijk om voor het afsluiten van een lening te weten wat een lening je uiteindelijk in totaal gaat kosten. Let daarom ook goed op de voorwaarden die aan een lening worden gesteld.
Betaal nooit vooraf Het komt voor dat kredietverstrekkers vooraf al geld vragen, bijvoorbeeld onder de naam ‘verzekeringspremie of administratiekosten’. Dit is wettelijk niet toegestaan. Kies voor een veilig en vertrouwd gevoel voor een andere kredietverstrekker.
Bemiddelingskosten zijn verboden De bemiddelingsadviseur kan kosten in rekening brengen bij het oversluiten of afsluiten van een lening. Maar ook dit is verboden. De bemiddelaar wordt namelijk door de bank betaald. Heb je een overeenkomst waarin geld wordt gevraagd voor dergelijke werkzaamheden, dan is deze vernietigbaar. Voor advies over verzekeringen mogen wel kosten in rekening worden gebracht. Check altijd of het hierbij om redelijke bedragen gaat. Verzekeringsadvies is niet verplicht. Dus wanneer je hiervoor moet betalen, mag je dit ook weigeren.
Houd rekening met de lange termijn Wanneer je een lening afsluit zit je hier over het algemeen voor langere tijd aan vast. Denk er goed over na of je de maandlasten gedurende de looptijd van de lening op tijd kunt terug betalen. Daarbij is het natuurlijk ook van belang om eerlijk naar jezelf te zijn en te kijken of de hoogte van de lening bij jou past.
Gebruik je spaargeld Beschik je op dit moment over spaargeld? Dan is het vaak goedkoper om eerst je eigen spaargeld te gebruik, voordat je een lening afsluit. Over je eigen spaargeld zal je namelijk nooit rente hoeven te betalen.
Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl
Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.
Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals bladeren gedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden. Bekijk ons Cookiebeleid.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.