Wat is een kredietlimiet en hoe bereken je het?

based on 0 reviews

Wil je financiële flexibiliteit voor onverwachte uitgaven of heb je plannen waarvan je de exacte kosten nog niet weet? Dan kan een lening met een kredietlimiet een mogelijkheid zijn. Maar wat is een kredietlimiet en hoe werkt geld lenen met een kredietlimiet? Bij Directgeld-lenen.nl geven we je het antwoord op deze vragen. Zo kan je goed geïnformeerd een keuze maken voor de beste lening of het beste krediet.

een liniaal
|

Wat is een kredietlimiet?

Een kredietlimiet is het maximale bedrag dat je mag lenen bij een doorlopend krediet. Elke maand betaal je een vast percentage van je kredietlimiet terug. Daarnaast betaal je maandelijks rente over het opgenomen bedrag. Een krediet met een limiet komt van pas als je gedurende een langere periode extra financiële ruimte wilt hebben. Houd er rekening mee dat geld lenen met een kredietlimiet invloed heeft op je maandelijkse financiële verplichtingen.

Waarom is er een kredietlimiet?

Waarom hanteren kredietverstrekkers een maximale kredietlimiet? Dit is aan de ene kant om te voorkomen dat iemand meer geld leent dan verantwoord is en in de financiële problemen komt. Anderzijds wil de kredietverstrekker zo veel mogelijk zekerheid dat hij zijn geld terugkrijgt. Bij ongelimiteerde kredieten is de kans groot dat mensen meer lenen dan ze kunnen aflossen. Dit kan leiden tot betaalproblemen en betalingsachterstanden.

Kredietlimiet berekenen

Als je financiering met een kredietlimiet aanvraagt, wordt je maximale kredietlimiet vastgesteld door de kredietverstrekker. Dit totale kredietlimiet is gebaseerd op factoren, zoals je inkomsten en vaste lasten. Ook je persoonlijke situatie, leeftijd en eventuele BKR-registraties spelen een rol.

Hoe werkt een kredietlimiet?

Bij een doorlopend krediet kun je onbeperkt geld opnemen. Zodra je geld opneemt, begint de aflossing van het opgenomen bedrag. Het exacte maandelijkse aflossingspercentage varieert, maar bedraagt meestal 1,5% of 2% van het totale kredietlimiet.

Het doorlopend krediet zoals we het traditioneel kennen, is tegenwoordig niet meer af te sluiten. Meer hierover lees je in dit artikel over het doorlopend krediet. Er zijn wel leenvormen beschikbaar die op het traditionele doorlopende krediet lijken, maar toch net wat anders zijn. Denk aan een flexibel krediet, waarbij je de eerste jaren onbeperkt geld kunt opnemen tot een bepaald kredietlimiet. Na deze eerste jaren is opnemen niet meer mogelijk en betaal je het krediet alleen nog af.

Kredietlimiet vergelijken

De hoogte van je kredietlimiet wordt bepaald op basis van je inkomen en vaste lasten. Hierdoor is dit bedrag vergelijkbaar bij de meeste banken en kredietverstrekkers. Een flexibele lening of ander doorlopend krediet vergelijken op basis van het kredietlimiet, is daarom niet per se interessant. Er zijn wel een aantal andere zaken waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar het beste krediet voor jou: de rente en het aflossingspercentage.

Rente bij kredietlimiet

Elk krediet brengt rentekosten met zich mee. Het rentepercentage varieert echter per kredietverstrekker. Het rentepercentage kan tussen verschillende kredietverstrekkers soms wel een paar procent variëren, wat een besparing (of extra kostenpost) van honderden euro’s kan betekenen. Het is daarom aan te raden om verschillende kredieten met elkaar te vergelijken op basis van de rente. Welk krediet heeft een hoge rente en welke optie heeft de laagste rente?

Aflossingspercentage over kredietlimiet

Het krediet met de laagste rente is niet per definitie het voordeligst. Ook het aflossingspercentage speelt een rol en is een belangrijk kenmerk als je beschikbare kredieten vergelijkt.

Op het moment dat je geld opneemt van een krediet, start je ook met aflossen. Je aflossing is een vastgesteld percentage van je kredietlimiet. Het aflossingspercentage kan variëren, maar is meestal 1,5% of 2% van het totale opneembare krediet. Welk aflossingspercentage voor jou verantwoord is, hangt af van je bestedingsruimte. Kies je voor 2%, dan betaal je bijvoorbeeld bij een kredietlimiet van € 10.000 elke maand € 100 terug.

Let op: een lager aflossingspercentage resulteert in lagere maandlasten, maar in theorie ook in een langere looptijd. Hierdoor betaal je uiteindelijk ook meer rentekosten. Ons advies is om te kiezen voor een hoger aflossingspercentage met maandlasten die je gemakkelijk kunt dragen.

Totale kredietlimiet kiezen: hoger of lager?

Gebruik je je totaal opneembare kredietbedrag nooit volledig? Dan kan het verstandig zijn om jouw, te hoge, kredietlimiet naar beneden bij te stellen. Bij een lager kredietlimiet betaal je meestal ook lagere maandelijkse aflossingen.

Tip: wil je je maandlasten echt laag en stabiel houden? Overweeg dan een persoonlijke lening. Hierbij leen je een vast bedrag tegen een vaste rente, met een vooraf bepaalde looptijd, zodat je precies weet wat je maandelijkse kosten zullen zijn.

Kredietlimiet en rood staan

Niet alleen bij een doorlopend krediet, maar ook bij rood staan op je betaalrekening kom je in aanraking met een kredietlimiet. Het kredietlimiet vertegenwoordigt het maximale bedrag dat je in het rood mag staan op je betaalrekening. Deze leenvorm is vaak duur. Sommige banken en kredietverstrekkers vragen voor deze leenvorm met een kredietlimiet soms wel een rente tot 10% over het ‘geleende’ bedrag.

Geld lenen bij Directgeld-lenen.nl

Een kredietlimiet is het afgesproken bedrag bij een doorlopend krediet of andere flexibele lening. Binnen dit kredietlimiet kun je onbeperkt geld opnemen en aflossen. De hoogte van het kredietlimiet wordt bepaald door je inkomsten en vaste lasten. Aangezien je een vast aflossingspercentage betaalt over het totale kredietlimiet, heeft het een grote invloed op je maandelijkse financiële verplichtingen. Ook kan het ervoor zorgen dat je geld blijft lenen, terwijl dit niet verantwoord is voor je financiële situatie.

Bij Directgeld-lenen.nl begrijpen we dat elke financiële situatie uniek is. Daarom bieden wij diverse financieringsmogelijkheden aan, om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Met of zonder kredietlimiet. Ben je benieuwd welke lening het beste bij jou past? Ontdek meer over het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet in ons informatieve artikel. Met behulp van het onafhankelijke advies op Directgeld-lenen.nl kun je eenvoudig je opties vergelijken en zo goed geïnformeerd je keuze maken.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment