Factuur financiering
Niet langer wachten tot je klanten pas aan het einde van hun betalingstermijn betalen? Met factuur financiering krijg je het volledige factuurbedrag van je debiteuren vooraf uitbetaald. Handig voor je dagelijkse bedrijfsvoering, maar deze extra liquiditeit in je bedrijf maakt het ook mogelijk om te investeren en groeien.
Wat is factuur financiering?
De betaaltermijn van zakelijke leningen kan flink variëren: van 14 of 30 dagen tot zelfs 60 of 90 dagen. De meeste ondernemers betalen hun facturen tegen het einde van de betaaltermijn, bijvoorbeeld omdat ze niet voldoende liquiditeit hebben en wachten tot hun eigen facturen zijn betaald. Dit betekent dat je soms lang moet wachten op een uitbetaling, waardoor ook jouw werkkapitaal slinkt.
Factuur financiering is een vorm van debiteurenfinanciering die hierbij kan helpen. Het is een kortlopende zakelijke lening waarbij je een of meerdere facturen voorfinanciert. Zo hoef je niet langer te wachten op de betaling van je debiteuren. Het vooruitbetaalde bedrag betaal je vervolgens aan de geldverstrekker terug zodra de klant heeft betaald.
Je kiest zelf welke factuur of facturen je wilt voorfinancieren en dient hiervoor een aanvraag in bij een geldverstrekker. Na goedkeuring ontvang je 100% van het factuurbedrag op je bankrekening. Deze kortlopende lening wordt afgesloten voor een afgesproken looptijd (meestal de vervaldatum van de factuur) en tegen een vaste rente. Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het innen van de factuur bij de klant.
Verschillen tussen factuur financiering en factoring
Factuur financiering en factoring zijn twee termen die veel door elkaar worden gebruikt en de producten hebben veel gemeen. Een belangrijke overeenkomst is dat beide financiële producten je helpen bij de voorfinanciering van uitstaande facturen en zorgen voor extra werkkapitaal.
Toch verschilt factuur financiering op een aantal punten van factoring:
Voordelen van factuur financiering
Wanneer is factuur financiering interessant?
Factuur financiering is interessant als je niet op de uitbetaling van je klanten kunt wachten tot het einde van hun betalingstermijn, omdat je niet voldoende liquiditeit in je bedrijf hebt. Een onderneming die aan de zakelijke markt levert, werkt vaak met betaling achteraf. Door de afwezigheid van directe betalingen kan er een geldtekort ontstaan. Dit tekort kan er weer toe leiden dat je zelf in de knoop komt met je maandelijkse kosten of nieuwe inkoop.
Door de vooruitbetaling van je facturen zorg je op de korte termijn voor werkkapitaal. Dit gecreëerde werkkapitaal kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de betaling van je leveranciers, het aanvullen van voorraden of het uitkeren van loon.
Flexibele financiering van je facturen
Er geldt geen minimumbedrag voor factuur financiering. Met factuur financiering verkoop je alleen de facturen die je zelf wilt verkopen. Heb je een maand geen openstaande facturen? Dan dien je simpelweg geen aanvraag in voor een lening. Je ontvangt geen lening en maakt hierdoor ook geen extra kosten aan rente.
Hoe werkt factuur financiering?
Wil je een factuur financiering aanvragen? Als je deze financieringsvorm nog niet eerder hebt gebruikt of op zoek bent naar een betere financier, raden we je aan om meerdere aanbieders te vergelijken. Je kiest vervolgens voor een financier die past bij jouw wensen en werkt met fijne voorwaarden en een aantrekkelijke rente.
Factuur financiering aanvragen
Heb je een factuur die je vooraf wilt financieren via factuur financiering? De openstaande facturen van jouw keuze verkoop je via een online aanvraag aan een financieringsmaatschappij. Deze geldverstrekker ziet de voorfinanciering als een kortlopende zakelijke lening.
bedrag van je facturen binnen 24 uur ontvangen
De geldverstrekker checkt of je aanvraag voldoet aan alle voorwaarden. Na goedkeuring financiert hij 100% van het openstaande factuurbedrag en jij ontvangt dit binnen 24 uur op je rekening. Je kunt dit bedrag direct gebruiken zoals jij wilt, bijvoorbeeld voor je maandelijkse lasten of om je bedrijf te helpen groeien.
Vooruitbetaalde financiering terugbetalen
Bij factuur financiering heeft de geldverstrekker geen contact met je klanten. Zij betalen je facturen vooruit, maar jij bent verantwoordelijk voor het daadwerkelijke innen van de facturen bij je klanten.
Meestal bepaalt de vervaldatum van de factuur de looptijd. Om financiële problemen te voorkomen is het belangrijk dat je zelf scherp blijft op de betaling van je klanten. Stuur op tijd de facturen naar je klanten en ga erachteraan als ze niet op tijd betalen. Je betaalt de factuur financiering vervolgens binnen de gestelde looptijd terug aan de geldverstrekker, inclusief rente.
Wat kost facturen financieren?
De kosten verschillen per geldverstrekker. Het is daarom lastig om exacte percentages te noemen, maar gemiddeld gaat het om percentages tussen de 1,2 en 3,5 procent van het totale factuurbedrag. De verschillen in kosten zijn een belangrijke reden om meerdere aanbieders te vergelijken voordat je een aanbieder kiest. Zo weet je zeker dat je voor factuur financiering kiest tegen de beste voorwaarden en rentepercentages.
Vind de beste deal
Wil je gebruikmaken van factuur financiering om extra werkkapitaal in je bedrijf te krijgen? Bij Directgeld-lenen.nl vind je onafhankelijke informatie over financiële producten, zodat je goed geïnformeerd een keuze maakt. Vergelijk het aanbod van beschikbare financiers en kies de aanbieder met de beste deal voor deze zakelijke lening. Keuze gemaakt? Je kunt eenvoudig in een aantal handige stappen de factuur financiering aanvragen en genieten van extra werkkapitaal voor je kosten op de korte termijn.